srijeda, 5. travnja 2017.

BIJELA TORTA




Sastojci

Za kore:
12 bjelanjaka
12 kašika kristal šećera
200 gr mljevenih oraha
4 kašike prezli
50 gr suvog grožđa
Fil 1:
9 žumanaca
5 kašika šećera
200 gr čokolade
100 gr margarina
150 gr mljevenih oraha
5 kašika mljevenog keksa
Fil 2:
5 dl mlijeka
5 kašika šećera
1 puding od vanile
3 žumanca
150 gr margarina
200 gr mljevenih (drobljenih) napolitanki
Još:
500 ml slatke pavlake
Priprema

1.
Umutiti 6 bjelanjaka postepeno dodavajući šećer. Umješati orahe i prezle pa sjediniti masu. Sipati u podmazan i brašnom posut pleh i peći na 200°C oko 20 minuta.



2.
Na isti način od preostalog materijala ispeći još jednu koru, ali u nju dodati suvo grožđe.

3.
Sjediniti žumanaca sa šećerom i kuvati na pari dok se šećer ne otopi. Potom dodati izlomljenu čokoladu i mješati dok se i ona ne otopi.



U ohlađenu smjesu dodati margarin i umutiti mikserom. Dodati mljeveni keks i orahe i polako promješati.

4.
U šerpu sipati 4 dl mlijeka, dodati šećer i ostaviti da proključa. Posebno umutiti preostalo mlijeko sa pudingom od vanile i žumancima pa dodati u ključalo mlijeko i kuvati dok se ne zgusne.

U ohlađen puding dodati margarin i umutiti mikserom. Zatim dodati mljevene ( drobljene) napolitanke i polako promješati.

5.
Prvu koru premazati filom 1 i poklopiti drugom korom. Zatim nanijeti fil 2 i poravnati.

Umutiti slatku pavlaku pa premazati cjelu tortu i ukrasiti po želji.

Nema komentara:

Objavi komentar