Jede vam se nešto slatko, sočno, kremasto, čokoladno i hladno? Onda je pravi slatkiš za vas kolač ledena kocka!
Sada možete same da ga napravite, postanete ekspert za ledene kocke, pa da drugi jedva čekaju da dođu kod vas
Sada možete same da ga napravite, postanete ekspert za ledene kocke, pa da drugi jedva čekaju da dođu kod vas
SASTOJCI
Kora
6 jaja
6 kašika šećera
6 kašika brašna
4 kašike kakao
4 kašike ulja
Kora
6 jaja
6 kašika šećera
6 kašika brašna
4 kašike kakao
4 kašike ulja
Sirup
4 dcl. vode
200 g šećera
4 dcl. vode
200 g šećera
Fil
5 dcl. mleka + 1,5 dcl da se razmuti brašno i šećer
9 kašika šećera
9 kašika brašna
2 kašike ekstrakta od vanile
250 g maslaca ili margarina
5 dcl. mleka + 1,5 dcl da se razmuti brašno i šećer
9 kašika šećera
9 kašika brašna
2 kašike ekstrakta od vanile
250 g maslaca ili margarina
Glazura
100 gr čokolade za kuvanje
1 dcl. slatke pavlake ili neka druga, po želji.
100 gr čokolade za kuvanje
1 dcl. slatke pavlake ili neka druga, po želji.
PRIPREMA
Korak 1
Jaja i šećer penasto umutite, pa lagano mešajući postepeno dodajte prosejano brašno i kakao. Na kraju dodajte i ulje. Pecite 15ak minuta u prethodno zagrejanoj rerni na 200o C. Sirup kuvajte na tihoj vatri oko 5 minuta i zalijte pečenu koru. Najbolje da ga napravite dok se kora peče i toplim zalijete toplu koru.
Korak 1
Jaja i šećer penasto umutite, pa lagano mešajući postepeno dodajte prosejano brašno i kakao. Na kraju dodajte i ulje. Pecite 15ak minuta u prethodno zagrejanoj rerni na 200o C. Sirup kuvajte na tihoj vatri oko 5 minuta i zalijte pečenu koru. Najbolje da ga napravite dok se kora peče i toplim zalijete toplu koru.
Korak 2
Pola litre mleka stavite da se kuva. Sipajte 3 kašike šećera da padnu ravnomerno po celom dnu šerpe – ovo će sprečiti da fil zagori ili se uhvati za dno. Brašno, šećer i vanilu razumutite sa ostatkom mleka i zakuvajte. Mešajte mikserom da se ne stvore grudvice. Kada je gotovo ostavite da se hladi.
Korak 3: Maslac penasto umutite, dodajte kašiku po kašiku fila stalno muteći mikserom. Premažite preko ohlađene kore. Za glazuru, na tihoj vatri ugrejte slatku pavlaku i čokoladu, dobri izmešajte i prelijte kolač.
Pola litre mleka stavite da se kuva. Sipajte 3 kašike šećera da padnu ravnomerno po celom dnu šerpe – ovo će sprečiti da fil zagori ili se uhvati za dno. Brašno, šećer i vanilu razumutite sa ostatkom mleka i zakuvajte. Mešajte mikserom da se ne stvore grudvice. Kada je gotovo ostavite da se hladi.
Korak 3: Maslac penasto umutite, dodajte kašiku po kašiku fila stalno muteći mikserom. Premažite preko ohlađene kore. Za glazuru, na tihoj vatri ugrejte slatku pavlaku i čokoladu, dobri izmešajte i prelijte kolač.
Nema komentara:
Objavi komentar