utorak, 21. ožujka 2017.

Žene, ne ignorišite ove simptome “tihog ubice”!


Rak jajnika je sve više i više zajedničkog među ženama i statističke analize pokazuju da je najmanje 550 žena s ovom vrstom raka svake godine se dijagnosticira


Brojevi su poražavajući pogotovo ako uzmemo u obzir da je rak jajnika uzeo više života od bilo koje drugog raka ženskog reproduktivnog sustava.

Razlog ovom nevjerojatnom stope smrtnosti je da su simptomi raka jajnika su vrlo neodređeni i sve žene počnu primjećivati ​​da nešto nije u redu to je obično prekasno, rak je dosegao u završnu fazu. Gotovo 80% žena ga otkriju u posljednjoj fazi.

Nije jasno što to tačno uzrokuje, baš kao i kod bilo koje druge vrste raka, ali među najvišim faktora rizika možemo navesti dob, genetske predispozicije i neodgovarajuće korištenje oralnih kontraceptiva.

To je od vitalne važnosti da otkriju svoje simptome ranije i znajući što su najčešći znakovi upozorenja su povećali svoje šanse za uspješno liječenje i opstanak značajno.

U nastavku pogledajte popis najčešćih simptoma raka jajnika koje bi trebali znati, zapamtiti i nikad zanemariti jer rano otkrivanje spašava život.

Nepravilni ciklusi

Prema najnovijim istraživanjima, žene starije od 55 godina imaju više rizika za razvoj raka jajnika. Međutim, statistika još uvijek ne isključuje mlađe žene, niko nije siguran od ovog tihog ubice. Čak i djevojke koje još nisu dobile svoj prvi ciklus mogu biti žrtve raka jajnika.

Nadutost

Nadutost se može dogoditi zbog niza razloga, zbog toga se ovaj simptom gotovo uvijek ignorira. Međutim, oteklina, koja može nalikovati kao trudnica, hitn znak da posjetite liječnika.

Česti zatvor

Opet, zatvor može biti posljedica niza stvari i kad smo ga dobili rak jajnika je zadnja stvar koja nam pada na pamet. Mi obično pretpostavljamo da je loše prehrambene navike ili neki drugi bezopasni razlozi. Međutim, trebali biste znati da zatvor je jedan od najstarijih i najčešćih simptoma raka jajnika i to izravno utiče na probavni sustav i želudac. Ostali prateći simptomi uključuju probavni poremećaj, gubitak apetita i plinova. Ako primijetite bilo koji od ovih simptoma, trebali ići vidjeti doktora odmah.

Pretjeran rast kose

To ne može biti najčešći pokazatelj raka jajnika i to se može dogoditi zbog mnogih drugih stvari, ali to još uvijek ne treba zanemariti.

Mučnina

Osjećaj mučnine, bolovi u trbuhu i gubitak tjelesne težine.

Osjećaj punoće, što većina žena zamijene za probavne smetnje, je još jedan čest simptom raka jajnika. Ovaj simptom zahtijeva hitnu liječničku pomoć.


Bol tokom spolnog odnosa

Kao jedan od ključnih znakova raka jajnika ranoj fazi. To se obično popraćeno čestim i hitna potreba za mokrenjem, kao i bol u zdjelici . Ako osjetite bilo koji od ovih simptoma, odmah se obratite liječniku.

Konstantan umor

Ako se osjećaš umorno cijelo vrijeme bez ikakvog posebnog razloga, možda imate rak jajnika. 80% žena s rakom jajnika dijagnosticiran reći da su iskustva jedan od sljedećih simptoma prije nego što su bili s dijagnozom: mučnina, vrtoglavica, otežano disanje, slab apetit i stalan umor. Jedan ili više od ovih simptoma je razlog za zabrinutost i putovanje u liječničkoj ordinaciji.

(mizene.info)

Nema komentara:

Objavi komentar