utorak, 2. svibnja 2017.

DA LI STE PROBALI STAVITI CIMET U JUTARNJU KAFU? KORISNO JE!


Cimet je jedan od najstarijih poznatih začina, a zabilješke o njemu pominju se u starom zavjetu, egipatskim, grčkim i rimskim spisima. Veoma je koristan jer sadrži kalcijum, željezo, mangan, vitamin C i vitamin K, kao i dijetetska vlakna.
Cimet je jeftin i ima dobar okus. Mnogo je razloga da ga konzumiramo svakodnevno. Najbolje ga je uzeti ujuro – uz jutarnju kafu i doručak. Evo zašto:
Cimet jača imunitet
Kombinacija meda i cimeta već dugi niz godina koristi se kao prirodni lijek. Kašičica meda i četvrtina kašičice cimeta rastvorene u čaši tople vode poboljšavju imunitet i štite organizma od virusa i bakterija, piše Radiosarajevo.
Stimulira rad mozga
Miris cimeta može poboljšati kognitivne sposobnosti, pamćenje, obavljanje određenih zadataka i da se povećava budnost i koncentraciju.
Smanjuje nivo šećera i holesterola u krvi

Redovna upotreba cimeta može da smanji nivo šećera u krvi i lošeg holesterola (LDL). U studiji su učestvovali ljudi sa dijabetesom tip 2 koji su konzumirali 1 do 6 grama cimeta dnevno. Njihov holesterol smanjen za 18 dosto, a nivo šećera u krvi za 24 odsto.

Smanjuje menstrualnu bol
Žene koje pate od jakih menstrualnih bolova trebalo bi da povećaju unos cimeta. Redovnom upotrebom, ovaj začin pomaže ublažavanje bolova.
Povećava nivo energije i cirkulaciju
Topli napitak, npr. voćni čaj sa četvrtinom kašičice cimeta vratit će vam energiju i pospješiti cirkulaciju. Posebno je korisna za ljude kojima su noge često hladne.
Eliminira napade gladi
Cimet regulira šećer u krvi, što neutralizira napade gladi. Ukoliko ste na dijeti, za užinu pojedite pečene jabuke s cimetom. Kombinacija cimeta i jabuka ima mnogo prednosti. Dokazano je da ljudi koji redovno konzumiraju jabuke sa cimetom imaju manje masti u stomaku.
Protiv opstipacije
Cimet je odličan izvor dijetetskih vlakana koja pomažu osobama koje pate od opstipacije odnosno zatvora. Vjeruje se da redovno uzimanje malih količina cimeta ima pozitivan uticaj u stvaranju gasova u želucu.
Omekšava grubu kožu na stopalima
Pomiješajte sok od pet limuna, jednu kašičicu maslinovog ulja, pola šolje mlijeka, pola šolje vode i dvije kašičice cimeta i umočite noge u ovu tečnost na 15 minuta.
Kako redovno konzumirati cimet
Stavite pola kašičice cimeta u kafu, kapućino, toplu čokoladu, mlijeko ili čaj.
Pospite bananu sa četvrtinom kašičicce cimeta.
Dodajte pola ili cijelu kašičicu cimeta u žitarice za doručak.
Kada vam se jede nešto slatko, pomiješajte četvrtinu šolje meda sa pola kašičice cimeta i dvije šolje badema. Pecite 15 minuta u rerni na temperaturi od 180 stepeni.
Izvor: Cafe.ba/ekskluziva.ba

Nema komentara:

Objavi komentar