Najčešće se konzumira u obliku čaja, a primjenjuje se za unutarnje i vanjsko liječenje.
Vrijes (latinski: Calluna vulgaris), u narodu poznat još i pod nazivima obični vrijes, vrijesak, vries, jesenski vrijes, vriesak, vriesac mali, vres, vristica, vriština, vrištika, vrišt, zimzeleni vrisak, zrnovac, crnošija, berešk, borovo cviće, crnjušina, dreska i bresina
Vrijes, vrijesak ili vriština visoki je zimzeleni polugrm odavna poznat po svojim ljekovitim svojstvima. Koristi se za čišćenje krvi, protiv reume, artritisa i gihta te infekcija bubrega, mokraćnog mjehura i mokraćnih kanala, a narodna medicina tvrdi otapa sve kamence. Tko posegne za njim, ne mora ići na operaciju, smatraju neki.
Vrijesak sadrži mnoge ljekovite sastojke među kojima se ističu arbutin, tanin, saponin, a najznačajnija je njegova moć otapanja kamenaca. Zbog toga vrijesak i danas slovi kao izvrsno sredstvo protiv svih vrsta kamenaca.
Potrebno je biti ustrajan u svakodnevnom uzimanju čaja tijekom nekoliko mjeseci, jer neki su kamenci sporo topivi i za njihovo je otapanje potrebno više vremena. Djelovanje vrijeska protiv žučnih kamenaca, bubrežnih kamenaca i kamenaca mokraćnog mjehura mnogo je jače ako se uzima čaj od cvjetova ubranih u jesen.
Vrijesak pomaže i protiv upale bubrega, mokraćnog mjehura i mokraćnih kanala, prostate, jajovoda i jajnika, a pospješuje cirkulaciju krvi, smanjuje razinu šećera i masnoće u krvi te pomaže protiv ateroskleroze, loše cirkulacije u nogama i oscilirajućeg krvnog tlaka.
Najčešće se konzumira u obliku čaja, a primjenjuje se za unutarnje i vanjsko liječenje. Kupkom od vrijeska liječe se kožni osipi, razni ekcemi, prištevi, lišajevi i gljivice, a oblozi od ove biljke primjenjuju se kod upala oka, glaukoma i konjunktivitisa.
* Kako napraviti čaj.
Uzeti jednu čajnu žličicu listova vrijeska i preliti ih s dva decilitra kipuće vode. Držati poklopljeno 10 minuta, ocijediti i zasladiti čajnom žličicom meda.
*Za poboljšanje sna i bolju probavu dobar je čaj od mješavine jednakih dijelova vrijeska, kamilice i majčine dušice.
Kod nesanice: piti šalicu tog čaja – prije spavanja.
Za dobar san preporučuje se pod jastuk staviti lanenu vrećicu ispunjenu listićima vrijeska i lavande.
Začinska biljka
*Vrijesak se u mediteranskoj kuhinji (kod nas u primorskoj i dalmatinskoj) rabi kao visokovrijedna začinska biljka, naročito u pripremanju divljači i riba. Može se, također kao začin, posuti po svakom pečenju svinjskog mesa, janjećeg i mesa od peradi. Uz ostale mediteranske biljke, dodaje se kao začin i pizzama jer daje karakterističan miris i okus.
Zanimljivo je spomenuti da u Njemačkoj vrijesak rabe kao začin za grah i kobasice, pa ga nazivaju «Bohnenkraut ili «Wurstkraut
*Za poboljšanje sna i bolju probavu dobar je čaj od mješavine jednakih dijelova vrijeska, kamilice i majčine dušice.
Kod nesanice: piti šalicu tog čaja – prije spavanja.
Za dobar san preporučuje se pod jastuk staviti lanenu vrećicu ispunjenu listićima vrijeska i lavande.
Začinska biljka
*Vrijesak se u mediteranskoj kuhinji (kod nas u primorskoj i dalmatinskoj) rabi kao visokovrijedna začinska biljka, naročito u pripremanju divljači i riba. Može se, također kao začin, posuti po svakom pečenju svinjskog mesa, janjećeg i mesa od peradi. Uz ostale mediteranske biljke, dodaje se kao začin i pizzama jer daje karakterističan miris i okus.
Zanimljivo je spomenuti da u Njemačkoj vrijesak rabe kao začin za grah i kobasice, pa ga nazivaju «Bohnenkraut ili «Wurstkraut
Nema komentara:
Objavi komentar