ponedjeljak, 29. veljače 2016.

Dobrobiti zelene salate za zdravlje


Postoji nekoliko vrsta zelene salate ali njihov nutritivni profil je sličan za svaku podvrstu s tim da su tamnije vrste malo bogatije kalijem. Uzgaja se i konzumira širom svijeta i zahvaljujući plastenicima dostupna je u svako doba godine.

Nutritivne vrijednosti / kalorije

100g = 15 kalorija
Masti: 0g
Zasićene masti: 0g
Trans masti: 0g
Kolesterol: 0g
Sol: 28mg (1%)
Ugljikohidrati: 3g (1%)
Vlakna: 1g (5%)
Šećeri: 1g
Proteini: 1g

Najzastupljeniji vitamini i minerali

100g zelene salate sadrži:
Vitamin A: 7404 IU (148% preporučene dnevne vrijednosti)
Vitamin C: 18.0mg (30%)
Vitamin K: 174mcg (217%)
Mangan: 0.3mg (13%)
Jedan vanjski (veliki) list zelene salate je težak oko 25g, a njegovu nutritivnu vrijednost dobijete tako što množite gornje vrijednosti sa 0,25 (ili jednostavno podijelite sa 4).

Dobrobiti zelene salate za zdravlje



Zelena salata nije neko čudotvorno povrće koje će preporoditi vaše zdravlje ako se nađe unutar masnog hamburgera, ali daleko od toga da nije zdrava.

Odličan izvor Vitamina A i K

Našim tijelima je potrebna određena doza svakog vitamina i minerala dnevno da bi funkcionisalo optimalno. Zelena salata vrlo učinkovito može pokriti dva vitamina, A i K. Dovoljno je reći da u samo 2 do 3 lista salate možete pokriti dnevne potrebe ova dva vitamina.

Za regularnost probave (protiv zatvora)

Ako patite od čestog zatvora probajte ubaciti pokoji list zelene salate u vašu prehranu. Vlakna iz salate neće dopustiti da se hrana nepotrebno zadržava u vašim crijevima nekoliko dana. Pored fizičkih neugodnosti koje izaziva zatvor, tu je i rizik od toksina koji se zadržavaju u crijevima.
Zelena salata također sadrži ponešto enzima proteaze i lipaze koji pomažu u probavi proteina i masti.

Zaključak

Kako smo već naveli, zelena salata nije čudotvorna i ne želimo preuveličavati njene osobine samo da bismo imali članak pun (neprovjerenih) informacija. Ono što je istina je da salata može poboljšati probavu i da je odličan izvor vitamina A i K. Također je lagana za stomak i ima jako malo kalorija, tako da je odličan izbor za osobe koje žele smršaviti. Ipak, njeni zeleni lisnati rođaci – blitva i špinat su puno bogatiji hranjivim tvarima

Posebno se ističe blagotvorno djelovanje na održavanje zdravlja kardiovaskularnog sustava. Ove ljekovite tvari pomažu u sprječavanju nakupljanja kolesterola na stijenke arterija i stvaranje ugrušaka koje mogu uzrokovati srčani udar. Zaštiti srca doprinose i vlakna koja vežu soli i uklanjaju ih iz tijela, kako je za taj proces potreban kolesterol na taj način se reducira njegova količina. 

Konzumiranjem salate osiguravaju se hranjive tvari koje pomažu u sprječavanju nakupljanja homocisteina i djeluju na smanjenje visokog krvnog tlaka.Salata sadrži razne karotenoide, a najpoznatiji je svakako beta-karoten. Konzumiranjem hrane bogate beta-karotenom osiguravamo organizmu zaštitu kože i sluznice, potičemo rad imunološkog sustava i smanjuju se upalna stanja. 

Također je utvrđeno da se smanjuje rizik od pojave određenih tipova raka.
Salata je nadalje izvor hranjivih tvari koji pomažu u održavanju zdravlja mišića, tkiva i koštanog sustava.

Kupovanje i čuvanje

Najbolja salata je ona svježa iz vašega vrta. Slijedeća po redu je salata koju možete kupiti od proizvođača na njihovim imanjima i gdje vam mogu odgovoriti,  da li je i kakvim  pesticidima tretirana prilikom uzgoja odnosno da li je organski proizvedena. Zelenu salatu možete kupiti u dućanima na odjelima povrća gdje može biti svaka zasebno pakirana s deklaracijom ili pak posložena u prozračne košare iz kojih birate salatu po želji.  Zelenu salatu konzumirajte što prije nakon kupnje po mogućnosti istog dana, a čuvajte je na tamnom i hladnom mjestu, a za to su najprikladnije ladice na dnu hladnjaka koje su i namijenjene povrću i voću.

Nema komentara:

Objavi komentar