Neznam šta mi je lepše dali ova žuta čarobna boja ili ukus ove marmelada bez konzervansa. Najbolja marmelada koju sam ikada probala. Probajte pa ocenite
Sastojci
-1.5 kg mrkve
-3 limuna
-0.5 kg šećera
-1.5 kg mrkve
-3 limuna
-0.5 kg šećera
Priprema
1.Oguliti, očistiti šargarepu i oprati.
2. Očišćene mrkve i isječene na manje staviti u jednu posudu i dodati sto manje vode ( tek toliko da se mrkva može skuhati/omekšati ).
3.Kuhati mrkvu dok ne omekša. Ukloniti sa vatre i procijediti ( bez tečnosti ).
4.Oceđenu mrkvu propasirati u pire. Dodati šećer i staviti da se kuva 30 minuta. Dodati limunov sok i koricu od limuna. Zagrijati dok se ne zgusne i ispari tečnost.
5.Gotovom marmeladom puniti tegle koje smo prethodno oprali u vreloj vodi i prosušili. zatvoriti i čuvati na hladno.Možete i pasterizovati tegle sa mermeladom ako hoćete da vam duže stoji mermelada.
Nema komentara:
Objavi komentar