petak, 26. veljače 2016.

OPREZ : Ovu hranu djeci ne smijete podgrijavati


Kuhanje obroka za sljedeći dan ili sedmicu je realnost, a njihovo podgrijavanje način života. 

Ipak, bez obzira na praktičnost postoje neke namirnice koje je najbolje jesti isključivo svježe pripremljene, jer podgrijavanjem mogu ozbiljno narušiti zdravlje.

Špinat i mrkva – Sadrže nitrate koji sami po sebi nisu štetni, ali ponovnim zagrijavanjem se nizom reakcija mijenjaju u konačni produkt: nitrozamine koji djeluju karcinogeno. Slično vrijedi i za celer, repu i cveklu.

Gljive – Ukoliko se gljive dobro ne očiste, te nakon termičke obrade vrlo brzo ne stave u frižider, mogu se pokvariti, zbog čega nije preporučljivo njihovo podgrijavanje.

Riža – Problem nije u samom zagrijavanju već u čuvanju riže prije podgrijavanja. Sirova riža, može sadržavati spore bakterija koje mogu uzrokovati trovanje hranom. Ukoliko je ostavimo na sobnoj temperaturi, bakterije se razmnožavaju do te mjere da proizvode otrove koje uzrokuju povraćanje i proljev.

Jela koja sadrže mlijeko i mliječne proizvode najbolje je jesti svježe pripremljene. 

Nema komentara:

Objavi komentar