ponedjeljak, 2. svibnja 2016.

8 prednosti ulja čajevca za zdravlje



Ulje čajevca je vrlo popularno ulje koje se radi od australske biljke čajevac (Melaleuca alternifolia). Ovo ulje se koristi još od davnina, a Aboridžini su njime liječili različite bolesti. Udisali su paru od usitnjenog lišća čajevca i tako liječili kašalj i prehladu, ali i različite kožne bolesti.
Ulje čajevca ima antivirusna, protuupalna, antibakterijska i antiseptička svojstva. Najvažniji spoj u ovom ulju je terpinen-4-ol zbog kojeg je odlično u liječenju gljivičnih infekcija i onemogućavanju njihovog razmnožavanja. Osim toga, odlično je u liječenju infekcija i kožnih problema, no ne smije se koristi nerazrijeđeno.
Prednosti:
  • sprječava infekcije
  • sprječava upale
  • zacjeljuje rane
  • ublažava napadaje kašlja
Ulje čajevca se prvenstveno koristi za abraziju kože, ubode insekata, akne i njegu usne šupljine. Odlično djeluje protiv kašlja i prehlade, povećava otpornost u slučaju infekcija koje se ponavljaju, pomaže kod gljivičnih infekcija kože, herpesa i žuljeva.
Zbog svih svojih ljekovitih svojstva ulje čajevca je obavezan sastojak svake kućne ljekarne.

Zubna pasta

Ulje čajevca je popularan sastojak u mnogim prirodnim pastama za zube i vodicama za ispiranje usta zbog svojih protuupalnih i antibakterijskih svojstva. Istraživanja su pokazala da može pomoći smanjiti upalu uzrokovanu gingivitisom. Dodajte nekoliko kapi ulja čajevca u prirodnu pastu za zube i tako povećajte njezina svojstva.

Gljivice

Ulje čajevca je odlično u liječenju gljivičnih infekcija. Testirajte ga tako da stavite nekoliko kapi na vaticu i nanesete na pogođeno mjesto.

Atletsko stopalo

Ulje čajevca pomiješajte sa kokosovim uljem i nanesite na zahvaćeno područje dva puta dnevno.

Akne

Zbog svojih antibakterijskih svojstva, ulje čajevca je vrlo popularan lijek protiv akni. Učinkovito čisti kožu i isušuje prištiće. No, ovo ulje se ne smije nerazrijeđeno nanositi na kožu jer može uzrokovati crvenilo i iritacije.
Nanesite mješavinu ulja čajevca i vode na akne 2-3 dnevno. Ovo ulje ima jako antiseptičko djelovanje, pa će znatno ubrzati njihovo liječenje.

Uši

Istraživanje na talijanskoj školskoj djeci je pokazalo da je ulje čajevca uklonilo 100% ušiju u roku od pola sata i jajašca u roku od 5 dana. Ako sumnjate da bi vaše dijete moglo dobiti uši, operite mu kosu šamponom koji sadrži ulje čajevca. Istraživanje iz 2008.godine je pokazalo da je ulje čajevca učinkovitije u liječenju ušiju od farmaceutskog lijeka permetrina.

Perut

Ulje čajevca pomaže i kod problema sa peruti. Jednostavno dodajte par kapi ovog ulja u svoj uobičajeni šampon i njime operite kosu.

Herpes

Mješavina 1 žlice kokosovog ulja i 5 kapi ulja čajevca je vrlo učinkovita za uklanjanje herpesa. Ako se nanese na herpes čim izbije, može se spriječiti njegov daljnji razvoj.

Vaginalne infekcije

Zbog svojih antivirusnih i antibakterijskih svojstva, ulje čajevca je vrlo učinkovito sredstvo za liječenje vaginalnih infekcija. Koristi se kod vaginitisa, gljivičnih infekcija, svrbeža, vaginalnog herpesa, Candide i cistitisa.

http://kiwi.20minuta.hr/

Nema komentara:

Objavi komentar