nedjelja, 8. svibnja 2016.

Bulgur: savršena dijetna namirnica


Bulgur je došao na ovo područje s Bliskog istoka i sada je neizostavni dio svakog zdravog načina prehrane. To je odlična namirnica koja može zamijeniti rižu. Dobar je izvor vlakana, vitamina B i minerala, a uz to sve sadrži i manje kalorija.
Bulgur se dobiva od durum pšenice, procesom parenja, sušenja i drobljenja. Zbog takvog postupka zadržava većinu hranjivih tvari. Budući da je otporna na gljivice i druge bolesti žitarica, može biti pohranjena duže vrijeme.
U nekim mjestima na istoku i danas koriste drevnu metodu za pripremu bulgura. Pšenica se kuha u velikim posudama, a zatim se raširi po ravnim krovovima kuća i suši na suncu. Nakon sušenja se lomi i guli.

Bulgur kao ukusan izvor zdravlja

Bulgur ima mnogo manje kalorija nego riža i bogat je izvor vlakana, minerala i proteina. Sadrži značajne količine magnezija, kalcija, željeza, fosfora, mangana, cinka i bakra. Bulgur sadrži 76% ugljikohidrata, 12.3% proteina i 1.3% masti. Njegov visokiudio vlakana na 100 g iznosi 18.3 g.
Neke studije su pokazale da bulgur sprječava stvaranje žučnih kamenaca i učinkovito smanjuje trigliceride; nezdrave masti u krvi. Također pomaže smanjiti kolesterol, LDL kolesterol i razinu inzulina što dovodi do manjeg rizika od kardiovaskularnih oboljenja. Bulgur je, zbog visokog udjela vlakana, odličan i za održavanje uredne probave, a može i smanjiti rizik od raka debelog crijeva.
Redovito konzumiranje bulgura može pomoći u održavanju tjelesne težine imršavljenju. Visoki udio vlakana u ovoj žitarici će vam dati dulji osjećaj sitosti i manju potrebu za daljnjom konzumacijom hrane.

Savjeti za pripremu

Bulgur je namirnica koje se brzo priprema. Kuha se oko 15 minuta, a može se pripremiti i bez kuhanja, tako da se ostavi u vrućoj vodi oko 20 minuta. Najbolje je pratiti upute na pakiranju. Za hladne salate može se koristiti samo namočeni bulgur.
Bulgur se najčešće koristi u mediteranskoj kuhinji. Može zamijeniti rižu u većini recepata, ali i tjesteninu. Odlično pristaje uz meso, povrće, morske plodove i salate. Može se pripremiti kao dodatak jelu ili kao glavno jelo.

Nema komentara:

Objavi komentar