nedjelja, 8. svibnja 2016.

Celer snižava visoki tlak i pomaže u mršavljenju


Celer je zeljasta dvogodišnja biljka s mesnatim vretenastim korijenom i stabljikom. Prvotno je bio divlje povrće, ali je uzgojem uspješno kultiviran. Celer podnosi oštru klimu pa se može nabaviti tijekom čitave godine.
Ako se koristi celer u stabljikama mora se voditi računa da listovi budu sjajni i tamno zelene boje. Kada se lagano stisnu na sredini, trebao bi se čuti hrskav zvuk. Stabljike celera se prije upotrebe pojedinačno peru pod mlazom hladne vode, a za prehranu se kombiniraju sa sirevima, orasima, salatama od piletine i tunjevine, u kombinaciji sa rotkvicama, lukom i maslinama.
Lišće celera se, osim u juhama, koristi i kao začinsko bilje u salatama. U velikim količinama je gorak i vrlo intenzivnog mirisa. Korijen celera ima aromatičan miris i u njemu se nalaze kalij, natrij, kalcij, fosfor, bakar i jod te vitamini C, E, K i skoro svi vitamini skupine B.
Prilikom odabira korijena potrebno je voditi računa da je na dodir tvrd, čvrst i težak. Ako je lagan onda je suh i šupalj u sredini. Korijen se u hladnjaku može čuvati nekoliko tjedana, ali kao i svako drugo povrće stajanjem gubi vrijedne nutritivne sastojke. Nije ga preporučljivo čuvati isjeckanog. Tada brže gubi kvalitetu i brzo mijenja boju.
Sirov korijen celera se koristi za pripremu salata, kuhani za pire i namaze, dinstani uz svinjsko meso (kao zamjena za kupus), a može se i peći u pećnici.

Ljekovita svojstva celera

Celer se preporučuje za snižavanje visokog krvnog tlaka, za zaustavljanje širenja malignih stanica i za smanjenje razine šećera kod dijabetičara. Konzumiranje celera se preporučuje ljudima koji imaju kamen u mokraćnom mjehuru ili bubrezima.
Celer je diuretik, urinarni antiseptik zbog visokog sadržaja terpena i nekih eteričnih ulja, a djeluje i antibakterijski i antimikotički. Kod bolesti grla ima protuupalno djelovanje i otklanja loš zadah. Koristan je i za oboljele od astme.
U narodnoj medicini se rade pastile od kuhanog korijena celera i žutog šećera s kojima se smiruje kašalj. Celer se preporučuje trudnicama, ženama koje imaju problema s celulitom, a služi i za reguliranje menstruacijskog ciklusa te kao preventiva kod osteoporoze. Ova namirnica pomaže radu crijeva, čini oči i jetru zdravima, regulira povišen kolesterol, a djelomično i trigliceride.
Celer je idealna namirnica za mršavljenje. Celer ima vrlo malo kalorija, puno vlakana, a sadrži i kalcij te vitamin C koji pomažu u mršavljenju. 100 grama celera sadrži samo 14 kcal. Stabljika celera se često konzumira kao zdrava grickalica za mršavljenje jer sadrži veliki postotak vode.  Ako niste ljubitelj ovog povrća, možete ga dodati u svoj smoothie za mršavljenje ili ga staviti u juhu i salatu.
Napitak od đumbira, krastavca i celera:
  • 1 krastavac
  • 1 žlica naribanog đumbira
  • 1 limun
  • 1 stabljika celera
  • 3 lista špinata
  • 4 listića metvice
  • voda po želji
Sve sastojke izradite u blenderu dok ne dobijete glatku smjesu. Odmah popijte i uživajte u čaši punoj zdravlja!

Lijek za povišen kolesterol:

Stavite 1 litru vode da provri te ostavite da se ohladi. Operite 3 limuna te ih izrežite na komadiće zajedno sa korom. Operite i ogulite 1 celer, pa ga nasjeckajte. U blenderu izradite komade limuna i celera. Mješavinu prelijte sa prokuhanom vodom, pokrite i ostavite preko noći. Ujutro procijedite i sipajte u staklenu bocu. Piti pola čaše prije jela.

Lijek za oporavak organizma:

Naribajte 1 korijen celera i 1 jabuku, dodajte sok od 1/2 limuna i 2 žlice meda te više puta dnevno uzimajte po malu žličicu.

Lijek za reumatizam:

Svježe iscijeđen sok celera je odličan lijek protiv gihta i u ranim fazama reumatizma. U pola litre vode stavite 20 grama lišća celera, poklopite i pustiti da provrije 3 minute. Pijte do 4 šalice dnevno 6 tjedana.

Nema komentara:

Objavi komentar