ponedjeljak, 18. travnja 2016.

Da li je kuhana piletina zdrava?



Većina nas misli da je sva kuhana hrana vrlo zdrava. To je razlog zašto svaki put kada odlučimo da ćemo se hraniti zdravije, mi se odlučimo za kuhanu piletinu. No, da li je kuhana piletina zdrava kao što mi mislimo da jeste? Čini se da postoji puno mišljenja o ovom pitanju.

Ovdje su neki od glavnih razloga zašto mi smatramo da je kuhana hrana zdravija:

Bez ulja: kako kuhana piletina nema ulja u odnosu na pržene stvari, možemo pretpostaviti da nema puno ukalorija, a time je i zdravija.
Nema začina: previše jaki začini nisu dobri za želudac. No, kuhana hrana nema začine i zbog toga bi ona trebala biti zdrava.
Oslobodili ste se od masti: kada skuhate piletinu, masnoća će plivati na površini. Dok pržite piletinu, ona se prži u vlastitoj masnoći. Dakle, pretpostavka je, da ako kuhate hranu, da ona odbacuje masnoću.
Nakon što je objašnjeno zašto smatramo da je kuhana piletina zdrava, moramo vam reći i drugu stranu priče. Neki stručnjaci vjeruju da je kuhanje najgori način da pipremite piletinu. Evo šta oni kažu:

Temperatura uništava sve zdrave elemente iz piletine. Ključanje također suši pileće meso i čini ga tvrdim.

Dakle, ako želite kuhati piletinu, postoje tri zdrava načina na koja to možete uraditi:
Parenje:
Umjesto kuhanja piletine u vodi koja će pokupiti sve hranjive tvari iz piletine, možete kuhati piletinu na pari.
Poširanje:
Možete poširati piletinu, baš kao i jaja i drugu hranu pirjanjem u maloj količini vode u tavi na šporetu.
Kuhanje u kotlu:
Možete također kuhati piletinu u kotlu, umjesto u ključaloj vodi u loncu.

Nema komentara:

Objavi komentar