Donosimo vam nekoliko razloga zašto je čokolada dobra, tako da nam to donosi razlog više da jedemo našu omiljenu poslasticu :))
1. Čokolada je odlična za srce i cirkulaciju
Nedavno istraživanje pokazalo je da tamna čokolada pomaže da se vrati fleksibilnost arterija i sprečava začepljenje arterija.
Nedavno istraživanje pokazalo je da tamna čokolada pomaže da se vrati fleksibilnost arterija i sprečava začepljenje arterija.
2. Smanjuje rizik od moždanog udara
Istraživanje sprovedeno u Finskoj pokazalo je da ljubitelji čokolade imaju za čak 17 odsto manji rizik od moždanog udara.
Istraživanje sprovedeno u Finskoj pokazalo je da ljubitelji čokolade imaju za čak 17 odsto manji rizik od moždanog udara.
3. Obiluje mineralima
Tamna čokolada sadrži minerale potrebne našem organizmu, a reč je kalijumu, cinku, selenu i gvožđu. Zanimljivo je da 100 grama tamne čokolade, one koja sadrži 70 odsto i više kakaa osigurava čak 67 odsto dnevne potrebe gvožđa.
Tamna čokolada sadrži minerale potrebne našem organizmu, a reč je kalijumu, cinku, selenu i gvožđu. Zanimljivo je da 100 grama tamne čokolade, one koja sadrži 70 odsto i više kakaa osigurava čak 67 odsto dnevne potrebe gvožđa.
4. Smanjuje holesterol
Kakao dokazano smanjuje nivo lošeg holesterola i povećava nivo dobrog i na taj način smanjuje rizik od srčanih oboljenja.
Kakao dokazano smanjuje nivo lošeg holesterola i povećava nivo dobrog i na taj način smanjuje rizik od srčanih oboljenja.
5. Odlična je za kožu
Flavonoidi u čokoladi mogu da zaštitite kožu od oštećenja uzrokovanih sunčevim delovanjem.
Flavonoidi u čokoladi mogu da zaštitite kožu od oštećenja uzrokovanih sunčevim delovanjem.
6. Pomaže pri mršavljenju
Iako zvuči čudno naučnik Vil Klauver tvrdi da ako na jeziku rastopite komadić čokolade 20 minuta pre obroka to će otpustiti hormon koji šalje mozgu poruku da je sit i na taj način sprečiti da pojedemo više nego što nam je potrebno.
Iako zvuči čudno naučnik Vil Klauver tvrdi da ako na jeziku rastopite komadić čokolade 20 minuta pre obroka to će otpustiti hormon koji šalje mozgu poruku da je sit i na taj način sprečiti da pojedemo više nego što nam je potrebno.
7. Dobra je za majku i bebu
Istraživanje sprovedeno u Finskoj pokazalo je da je konzumacija čokolade dobra i za buduće majke, ali i za bebe. Trudnice koje jedu čokoladu češće se smeju i manje su pod stresom od trudnica koje izbegavaju čokoladu.
Istraživanje sprovedeno u Finskoj pokazalo je da je konzumacija čokolade dobra i za buduće majke, ali i za bebe. Trudnice koje jedu čokoladu češće se smeju i manje su pod stresom od trudnica koje izbegavaju čokoladu.
8. Može sprečiti dijabetes
Kakao povećava osetljivost na insulin pa konzumacija tamne čokolade može da odgodi ili spreči obolevanje od dijabetesa.
Kakao povećava osetljivost na insulin pa konzumacija tamne čokolade može da odgodi ili spreči obolevanje od dijabetesa.
9. Dobra je za mozak
Flavonoidi će pomoći starijim osobama da lakše pamte, a dosadašnja istraživanja pokazala su da će pomoći i kod bržeg oporavka nakon potresa mozga.
Flavonoidi će pomoći starijim osobama da lakše pamte, a dosadašnja istraživanja pokazala su da će pomoći i kod bržeg oporavka nakon potresa mozga.
10. Podiže raspoloženje
Čokolada sadrži fenetilamin (PEA) koji inače stvara mozak kada smo zaljubljeni. Fenetilamin “podstiče” mozak da otpušta endorfin, zaslužan za dobro raspoloženje.
Čokolada sadrži fenetilamin (PEA) koji inače stvara mozak kada smo zaljubljeni. Fenetilamin “podstiče” mozak da otpušta endorfin, zaslužan za dobro raspoloženje.
Izvor: alo.rs
Nema komentara:
Objavi komentar