petak, 18. ožujka 2016.

RAFAELO TORTA ZA 25 MINUTA – ZA NJU KAŽU DA JE KRALJICA MEĐU TORTAMA




Želite zadiviti goste koji vole kokos ili možda počastiti sami sebe i najmilije? S ovom tortom od kokosa nećete pogriješiti. Pružit će vam potpun užitak sa svakim zalogajem…

Za kore vam je potrebno:
-6 bjelanaca
-130 g šećera
-6 kašika brašna
-130 g kokosa
-1 kašika praška za pecivo


Prvo umutiti mikserom bjelanca pa dodati šećer i žumanca potom brašno, kokos i prašak za pecivo. Okrugli pleh obložiti pek papirom, izliti smjesu i peći na 160C. Pečenu koru, kada se ohladi, isjeći, tj. presjeći na dva dijela.


Za premaz je potrebno:

-260 ml slatke pavlake za kuhanje
-220 g bijele čokolade
-130 g oljustenih mljevenih badema


Slatku pavlaku staviti u šerpicu i grijati, kada je vrela (skoro do ključanja), staviti u nju bijelu čokoladu i mljevene bademe. Dobro promiješati i ostaviti da se prohladi.


Za fil potrebno je:

-1/2 l mlijeka
-80 g šećera
-1 puding od vanilije
-6 žumanaca
-70 g putera
-250 g slatke pavlake za šlag

Priprema kreme:
Mlijeko sa šećerom ugrijati, a odvojiti manju količinu npr. 1dcl i pomiješati sa pudingom i žumancima, a potom ukuhati u preostalo mlijeko. Miješati dok se ne zgusne, a potom malo rashladiti, te u mlaku kremu dodati puter. Potom cijelu kremu dobro rashladiti da možete u nju umješatu ulupanu slatku pavlaku.

  Potom filovati: kora, premaz od badema, krem, kora, premaz od badema i krem. A onda uživati

Nema komentara:

Objavi komentar