četvrtak, 3. ožujka 2016.

Kod peršina je jednako koristan, odnosno bogat i korijen biljke i njezin list -Čaj od peršina odličan je za izbacivanje otrova iz tijela, za jačanje želučanih žlijezda, protiv bolesti srca, bubrega, a poboljšava i metabolizam

Znate li kako još možete koristiti peršin, osim kao začin? U kuhinji ga najvjerojatnije stavljate u juhu, a vani ga viđate kao dekoraciju na tanjuru. Peršin je puno više od začina koji poboljšava okus vaše hrane ili običnog ukrasa. Ima brojna ljekovita svojstva, a može se koristiti i u kozmetičke svrhe.
U ovo godišnje doba, kada ga ima u izobilju, bila bi šteta da se ne iskoristi na pravi način.
Kod peršina je jednako koristan, odnosno bogat i korijen biljke i njezin list. U peršinu možemo pronaći najviše kalija, kalcija, fosfora, željeza, magnezija, mangana, bakra i drugih mikro elemenata koji su važni za ljudski organizam.

Čaj od peršina za detoksikaciju

Čaj od peršina odličan je za izbacivanje otrova iz tijela, za jačanje želučanih žlijezda, protiv bolesti srca, bubrega, a poboljšava i metabolizam. Proljeće je idealno vrijeme da se odlučite za detoksikaciju organizma.
 Peršin sadrži dva vrlo bitna sastojka, a to su apiol i miristicin. To su elementi zahvaljujući kojima se protok mokraće povećava, što znatno povoljno utječe na uklanjanje infekcije mokraćnog kanala. Flavonoidi, koje sadrži peršin, posebice luteolin, djeluju poput antioksidanata, vežući se za slobodne radikale i na takav način sprečavajući njihovo štetno djelovanje na organizam.
Osim flavonoida, peršin je odličan izvor vitamina C i A. Vitamin C je glavni antioksidant u našem tijelu, koji neutralizira djelovanje opasnih slobodnih radikala. Poznato je da je visoka koncentracija slobodnih radikala povezana s cijelim nizom bolesti, uključujući rak, dijabetes, astmu, aterosklerozu itd.
Čaj od peršina se spravlja za izbacivanje viška vode iz tijela, pa se može izgubiti kilogram do dva. Mnogi čajevi za mršavljenje sadrže peršin. Od njega se tope kilogrami, ali samo zato što iz tijela izlazi puno vode.

Priprema ovog čaja je vrlo jednostavna. Stavite u lončić pola litre vode .Kada voda prokuha dodajte 2 jušne žlice svježeg peršina i pustite da se kuha u kipućoj vodi 3 do 5 minuta. Nakon toga, izvadite listove peršina i bacite ih, a tekućinu pustite da se ohladi. Čaj možete piti topao ili hladan, izbor je na vama.

Menstrualne tegobe

Ako imate problema s bolnom ili neredovitom menstruacijom, peršin je opet rješenje za vas, jer potiče krvarenje. Grickanje peršina u danima prije ciklusa otklanja višak tekučine iz tijela i sprečava predmenstrualnu nadutost.Djeluje i na spolne žlijezde, kao i kod neplodnosti.
Međutim, peršin nije sasvim bezopasna biljka. Prije svega, njegovo korištenje tijekom trudnoće mora da bude kontrolirano i dozirano. Već male količine peršina mogu izazvati probavne procese i lagano pospješiti menstruaciju. Zato oprezno prilikom korištenja peršina u trudnoći, jer u velikim količinama djeluje kao uterotonik, sastojak koji izaziva stiskanje zidova maternice. Ako se pretjera s njegovim uzimanjem, može biti štetan i dovesti do kontrakcija. Najbolje je da ga izbjegavate ili uzimate u manjim količinama.
 Peršin za njegu kože

Peršin je dobar za njegu lica, a posebno protiv pjega budući da je bogat vitaminima C i A i mnogim mineralima. Šaku peršinovog lišća sitno isjeckajte i navečer namočite u litri hladne vode. Ujutro procijedite i umivajte se ujutro i navečer. U borbi protiv bora možete koristiti isti recept, samo smanjite količinu vode (umjesto litre koristite dva decilitra). Natopite vatu u dobivenu tekućinu i s njom lagano premažite dio oko očiju, usta i vrat. Ostavite kožu da se osuši, bez brisanja. Ovaj tretman ponovite nekoliko puta u pola sata.
Dobar je i tonik koji ćete dobiti tako da stručak zelenog peršina poparite s pola litre kipuće vode. Ostavite poklopljeno 12 sati, pa procijedite i dodate malo limunovog soka. Ovim čajem vlažite više puta dnevno pjege, a obavezno ujutro i navečer. Pjege će postupno izblijediti, a ten postati svjetliji, koža će se nahraniti i pomladiti.

Peršin protiv celulita

Jedan dobar recept za one koji se bore protiv celulita: 300 grama narezanog lista peršina kuhajte dvije minute u dvije litre vode. Nakon toga procijedite, i kada je čaj mlak s njim masirajte dijelove tijela s celulitom. Masiranje neka traje 15 do 30 minuta. Mjesta s celulitom, masirajte na večer pred spavanje pamučnom krpom namočenom u peršinov čaj, a zatim krpu ostavite da stoji preko noći na masiranom mjestu. Mokru krpu prekrijte plastičnom folijom i sve umotajte suhom pamučnom tkaninom.


Nema komentara:

Objavi komentar