subota, 16. travnja 2016.

Cink – simptomi nedostatka i zašto je važan




Cink je iznimno koristan mineral, nužan za reprodukciju, imunološkog sustava, strukture proteina, rast, zacjeljivanje rana, oslobađanje inzulina, za neurotransmitera, kao i brojne bitne kemijskie reakcije.
Dakle, namirnice bogate cinkom su janjetina, govedina, gljive, kamenice, soje, teletina, rakova, bundeve i sezam, kikiriki, zob, indijski oraščić, divlja riža.

Asorpcija Cinka u naš organizam

Međutim, ti isti hrana također uključuju sastojke koji sprečavaju apsorpciju cinkafitateposebno, iako je sklon smanjiti apsorpciju cinka, on također pruža važne zdravstvene beneficije. Naime, to je oblik pohrane minerala i fosfora u sjemenu biljaka.
Prvotno je smatrao da je “anti-hranjiva”, ali njegovi pozitivni učinci su ubrzo otkriveni, kao što su anti-raka i antioksidativnim djelovanjem. Osim toga, njegova prisutnost smanjuje glikemijski učinaknamirnica koje ga sadrže, a veže štetne toksične metale, i na taj način smanjuje naše apsorpcije njih.
Štoviše, utvrđeno je kako bi se spriječilo stvaranje bubrežnog kamenca, kao i vaskularne kalcifikacije. Najviše koncentracije fitata se mogu naći u orašastim plodovima, sjemenkama, grahoricama i žitaricama.
Osim toga, brojni drugi čimbenici također mogu spriječiti apsorpciju cinka, kao što su folna kiselina, proteina, starije dobi, kalcij, željezo, kvaliteta proteina. Također, to može biti izgubljen tijekom procesa kuhanja i mljevenja hrane.
Dnevna preporučena doza iznosi od 8 do 12 miligrama za žene i od 11 do 15 miligrama za muškarce, a suplementi se ne smiju uzimati na svoju ruku, jer prekoračenje preporučenih vrijednosti može izazvati povraćanje, dijareju, grčeve, glavobolju, vrtoglavicu i metalni okus u ustima.

Cink spriječava depresiju

Ovaj mineral je važan za mozak, kao što je to potrebno za oslobađanje neurotransmitera. Cink može također djelovati na smanjenje oksidativni stres u mozgu. Smanjena stanje cinka u tijelu može uzrokovati depresiju i anksioznost.

Cink i prostata

Cink je vrlo važan mineral za dobre razinu testosterona, i stanice prostate zahtijevaju vrlo visoku koncentraciju cinka, za optimalni rad. Niska razina cink kod muškaraca smanjuje proizvodnju testosterona, što ih čini rizičnim za razvijanje raka prostate, i uzrokuje neplodnost. Neadekvatan cink se također povezuje sa smanjenim libidom.

Glavni simptomi nedostatka cinka:

Bol u zglobovima i kukovima

Nedostatak cinka može uzrokovati bol u zglobovima koljena i kukova. Naime, kosti imaju visoke koncentracije cinka, a njihovo smanjenje će dovesti do boli i drugih problema.
Prema istraživanju, nedostatak ovog minerala može biti štetan za razvoj kostiju od općeg ograničenja prehrani.

Problemi sa kožom

Smanjuje količine cinka negativno utječe na zdravlje kože. Naime, koža se može pretvoriti grubo, blijedo ili postati masna, a to može potaknuti stvaranje akni i strija. Cink je odgovoran za sintezu kolagena koja pomagala proces ozdravljenja rana, a to također može pomoći u liječenju tipa herpes 1 i 2.

Hipogonadizam

Hipogonadizam je medicinski izraz za nepravilno funkcioniranje reproduktivnog sustava, što dovodi do poremećaja rada spolnih žlijezda.

Emocionalna nestabilnost

Nedostatak ovog minerala može imati utjecaj na mozak i na taj način, uzrokovati brojneemocionalne poremećaje u svakodnevnom životu. Simptomi uključuju depresiju, iznenadni strah, ljutnju i nisko samopouzdanje, kao i promjene raspoloženja, kao najčešći simptom.
U nekim slučajevima, to može dovesti do poremećaja pažnje i hiperaktivnosti (ADHD).

Problemi sa apetitom

Nedostatak cinka može uzrokovati gubitak apetita i dalje dovesti do još težih komplikacija, kao što su anoreksija. Smanjena prehrana dovodi do pothranjenosti i smanjuje unos cinka, a to će samo pogoršati stanje još više, kako razine cinka u organizmu neprestano pada.

Gubitak kose

To je uobičajeni simptom nedostatka cinka, a to ujedno rezultat peruti. Normalni rast kose je blokiran dok su količine cinka u tijelu smanjuje.
Štoviše, gubitak dlaka može biti i na drugim dijelovima tijela u slučaju dugotrajnog nedostatka cinka. Ipak, slični simptomi mogu ukazivati na previše cinka u tijelu, što također može uzrokovati gubitak kose.
Dakle, trebali redovito konzumirati hranu bogatu cinkom kao što su riba, jaja, indijski oraščić, i pecans. Osim toga, također možete uzeti cinka kao dodatak prehrani, ali uvijek biste se trebali konzultirati sa liječnikom prije upotrebe.

Nema komentara:

Objavi komentar