četvrtak, 21. travnja 2016.

Vitamin K: regulira zgrušavanje krvi i čuva srce


Vitamin K je vrlo važan vitamin za naše tijelo, a najpoznatiji je po tome što potiče zgrušavanje krvi. Rezultati nedavnih studija pokazuju da vitamin K može igrati važnu ulogu u liječenju osteoporoze i Alzheimerove bolesti, te da viša razina vitamina u tijelu smanjuje mogućnost pojave raka i bolesti srca. Vitamin K je važan za održavanje razine vitamina D koji je ključan za zdravlje cijelog organizma.
Istraživanja su pokazala da većina ljudi nema potrebnu količinu vitamina K u tijelu, jer se većina koristi za pravilno zgrušavanje krvi. Ta količina nije dovoljna za zaštitu od zdravstvenih problema, pa vitamin K moramo unositi u organizam putem hrane.
Nedostatak vitamina K može dovesti do kardiovaskularnih bolesti, osteoporoze, proširenih vena, problema s pamćenjem, propadanja zubi, sporog zacjeljivanja rana i jakog krvarenja tijekom mjesečnice.
Postoje tri tipa vitamina K: vitamini K1, K2 i K3. Vitamin K1 se nalazi u namirnicama biljnog porijekla, a najviše ga ima u zelenom lisnatom povrću. Najučinkovitiji je oblik vitamina K za zaštitu od osteoporoze. Vitamin K2 se nalazi u namirnicama životinjskog porijekla, dok se vitamin K3 dobiva sintetski.
Budući da tijelo možemo opskrbiti dodatnim količinama vitamina K putem hrane, donosimo vam popis namirnica koje sadrže ovaj vrlo važan i pomalo zaboravljen vitamin.

Kelj

Kelj je najbolji i najveći izvor vitamina K. 100 g kelja sadrži čak 817 mcg ovog vitamina. Između ostalog, kelj sadrži velike količine vitamina A i C, željeza, kalcija, kalija, magnezija i fosfora.

Špinat

Špinat je još jedno lisnato povrće koje obiluje vitaminom K. Na 100 g sadrži 483 mcg ovog vitamina i veliku količinu vitamina A, vitamina C, kalcija, magnezija, željeza i kalija. Budući da je špinat vrlo hranjiv, a sadrži malo kalorija, poželjna je namirnica dijetnih jelovnika. Koristi se kao prilog jelima ili kao dodatak smoothie napicima.

Maslačak

Maslačak je prava proljetna biljka koja ima mnoga ljekovita svojstva. Bogata je vitaminom K, na 100 g sadrži čak 778 mcg. Uz to, sadrži i vitamine A, B, C, D i G te minerale kalcij, magnezij, fosfor, kalij i natrij.

Prokulice

Prokulice su također bogate vitaminom K. Na 100 g sadrže 177 mcg ovog vitamina. Bogate su i vitaminima A i C, te kacijem, magnezijem, kalijem i fosforom.

Brokula

Ovo zdravo povrće iz porodice kupusnjača obiluje vitaminima i mineralima. Na 100 g sadrži 102 mcg vitamina K. Između ostalog sadrži i više vitamina C od naranče. Jedna šalica brokule sadrži 81mg vitamina C.

Ostale namirnice koje sadrže vitamin K:

  • Bitva
  • Kupus
  • Cvjetača
  • Zelena salata
  • Grašak
  • Mahune
  • Šparoge
  • Mrkva
  • Celer rajčica
  • Mlijeko
  • Žutanjak
  • Meso

Nema komentara:

Objavi komentar