četvrtak, 21. travnja 2016.

Namirnice koje smanjuju posljedice stresa



Ono smo što jedemo! Ako imate zdravu i uravnoteženu prehranu, osjećat ćete se bolje i lakše ćete upravljati stresom. Međutim, ako se loše hranimo, možemo očekivati da ćemo teže podnositi posljedice stresa. Srećom, postoje neke namirnice koje mogu ublažiti posljedice stresa i olakšati nam njegovo podnošenje.
Stres je ozbiljan problem u današnje vrijeme koje ne štedi čak ni najmlađe. Nažalost, stres se povezuje s mnogo različitih bolesti i zbog toga je važno smanjiti posljedice stresa. Hrana nam u tom slučaju može pomoći na potpuno prirodan način.

Povrće

Za smanjenje posljedica stresa, povrće je vrlo važno jer je bogato vitaminima, mineralima, enzimima i drugim hranjivim tvarima. Potrudite se jesti što više povrća usirovom obliku.

Orašasti plodovi

Ako smo svakodnevno izloženi stresu, postoji veća šansa da postanemo manje otporni na bolesti i lakše obolijevamo. Bademi, pistacije, orasi i drugi orašasti plodovi sadrže puno vitamina E i cink, koji potiču pravilno funkcioniranje našeg imunološkog sustava. Osim toga, orašasti plodovi sadrže i vitamin B, koji pomaže tijelu u suočavanju sa stresom.

Plava riba

Losos, srdele i tuna su bogate omega-3 masnim kiselinama. Omega-3 kiseline kontroliraju razinu adrenalina i pomažu nam da ostanemo mirni.

Tamna čokolada

Tamna čokolada može smanjiti razinu hormona stresa u tijelu. Također pomaže u izlučivanju hormona sreće serotonina, koji ima blagotvoran učinak na naše raspoloženje.

Voće

Voće je izvrsna hrana, kada smo gladni i nemamo dovoljno vremena za miran obrok. Na taj način u tijelo unosimo vitamine, minerale i druge hranjive tvari. Voće nam, zbog prisutnosti prirodnih šećera, nudi dovoljno energije za obavljanje svakodnevnih aktivnosti.

Đumbir

Kada smo pod stresom, često osjećamo napetost i bolove u želucu. Tada smo također skloniji raznim prehladama. Svojstva đumbira mogu smiriti želudac i ublažitiželučane probleme. Također mogu opustiti mišiće i time spriječiti nadutost i plinove. Osim toga, đumbir jača imunološki sustav pa se koristi kao prirodni lijek protiv prehlade.

Smeđa riža

Smeđa riža sadrži složene ugljikohidrate koji nam omogućuju stabilnu razinu energije tijekom dužeg razdoblja. To je vrlo važno za održavanje izdržljivost i pribranosti u stresnim situacijama.

Zeleno lisnato povrće

Blitva i ostalo zeleno lisnato povrće kao na primjer špinat i kelj, sadrži mnogo magnezija. Magnezij pomaže tijelu da učinkovito kontrolira lučenje hormona kortizola, kojeg naše tijelo izlučuje u stresnim situacijama. Najbolje je koristiti lisnato povrće u sirovom obliku. To je moguće pomoću salata i sokova.


http://kiwi.20minuta.hr/

Nema komentara:

Objavi komentar