četvrtak, 21. travnja 2016.

Zeleni čaj za zdrave zube i desni



Zeleni čaj je odličan napitak za cjelokupno zdravlje i mršavljenje. Znanstvenici su između ostalog, utvrdili da pomaže u borbi protiv najraširenije epidemije modernog doba – karijes.
Izraelski znanstvenici su otkrili da je zeleni čaj veliki borac protiv karijesa, uklanja loš zadah i smanjuje šanse od raka usne šupljine. Prema istraživanju, objavljenom u časopisu Archives of Oral Biology, ti se učinci pripisuju polifenolima, koji su vrlo dobri protiv oksidativnog stresa, te imaju antibakterijska i antiupalna svojstva.
U zelenom čaju ćemo također pronaći flavonoide, tanine, kofein, vitamine i druge sastojke koji imaju mnoge pozitivne učinke na zdravlje.

1. Zeleni čaj sprječava karijes i nastanak plaka

Budući da zeleni čaj sadrži tvari koje djeluju antibakterijski, smanjuje kiselost sline i sprječava nastanak plaka te je vrlo koristan alat u prevenciji karijesa.
Nedavna studija znanstvenika iz Egipta pokazala je da čak i 5 minuta ispiranja ustiju sa zelenim čajem, značajno smanjuje broj bakterija i kiselost.

2. Čini desni zdravima

Prema istraživanju u Japanu koje je provedeno na 1.000 ljudi, zeleni čaj također štiti desni i čini ih zdravima. Oni ljudi koji su redovito pili zeleni čaj, imali su zdravije desni i manje krvarenja od onih koji nisu imali tu naviku.

3. Smanjuje šanse od gubitka zuba

Sasvim je logično da tvari koje sprječavaju bolesti desni i karijes, čuvaju zube zdravima i smanjuju šanse od ispadanja. Postoji istraživanje koje pokazuje da su muškarci i žene koji su pili šalicu ili dvije zelenog čaja dnevno, duže zadržali svojeprirodne zube.

4. Sprječava rak i njegovo napredovanje

Antioksidansi i druga pozitivna svojstva zelenog čaja također štite stanice od oštećenja i raka. Jedno istraživanje je pokazalo da se pacijentima s prekanceroznom lezijom u ustima i grlu, koji su svakodnevno pili zeleni čaj, usporilo napredovanje bolesti. Sljedeće istraživanje, koje je provedeno na životinjama, pokazalo je da sastojci u čaju inhibiraju rast stanica raka.

5. Sprječava neugodan zadah

Zeleni čaj, uz sve ostale prednosti, također pomaže smanjiti neugodan zadah. Zbog svojih antibakterijskih svojstva uništava bakterije, koje su najčešći uzrok lošeg zadaha. Zeleni čaj neutralizira spojeve sumpora u usnoj šupljini koji uzrokuju loš zadah.

izvor:kiwi.20minuta.hr

Nema komentara:

Objavi komentar