utorak, 19. travnja 2016.

Domaći preparati za jačanje osjetljivih zuba


Mnogi ljudi imaju osjetljive zube, osobito na hladno i toplo. To je vrlo neugodan problem, a pretjerana osjetljivost zuba koja se ne liječi može dovesti do raznih zdravstvenih problema.  Osjetljivi zubi mogu se tretirati domaćim preparatima koji će olakšati bolove, upale i infekcije.

Ulje sezama

Pomoću ulja sezama možemo smanjiti osjetljivost zuba tako da ga namažemo po zubnoj caklini. Ulje sezama ima antibakterijska svojstva i štiti od oralnih infekcija. Njime se mogu masirati desni i tako smanjiti upalu i oteklinu. Ovaj trik možete primjenjivati tri puta tjedno.

Klinčić

Klinčić sadrži veliku količinu eteričnog ulja eugenola koji se često dodaje u paste za zube i vodice za usta, a koristi se za liječenje korijena zuba. Klinčić ima protuupalna iantibakterijska svojstva koja mogu ublažiti zubobolju i pomoći u borbi protiv infekcije.
Sameljite dva klinčića i pomiješajte ih sa malo maslinovog ulja ili bilo kojeg biljnog ulja. Umočite vatu u ulje s klinčićima i utrljajte izravno na upaljeni zub. Alternativno, možete pomiješati nekoliko kapi ulja klinčića u pola čaše vode i koristiti za ispiranje usta.

Soda bikarbona

Čak i soda bikarbona pomaže u borbi protiv prekomjerne osjetljivosti zuba. Ovaj čudesan prah olakšava mnoge svakodnevne probleme, a važan je i za oralnu higijenu. Za domaći pripravak potrebno je pomiješati ¼ žličice sode bikarbone, prstohvat morske soli i 4-5 kapi vode. Pasta se treba koristiti prije nego operete zube i ne smije se koristiti više od dva puta tjedno jer može doći do oštećenja zubne cakline.

Vitamin B1 i kalcij

Vitamin B1 (tiamin) je odličan za smanjenje zubobolje i zubne osjetljivosti. Možemo ga naći u kvascu, sjemenkama suncokreta, grahu, leći, mahunarkama, cjelovitim žitaricama, orašastim plodovima, svinjetini, jetri i tuni.
Kalcij je također odličan način za ublažavanje bolova, a pomaže i u obnavljanju zubne cakline. Glavni građevni blok zuba i kostiju je upravo kalcij, a njegov nedostatak može dovesti do rizika od gingivitisa i kvarenja zuba, te preosjetljivosti. Možemo ga naći u nekim namirnicama kao što su mlijeko, brokula, smokve, sezam, kelj, bademi, soja, kamenice i mahunarke.

Aloe Vera

Aloe Vera nije samo prirodni lijek za opekline i oštećenja na koži, već ima i druga protuupalna svojstva. Nježno čisti bakterije, ne oštećuje zubnu caklinu i ublažava bolove. Preporučuje se osobama koje imaju osjetljive desni.

Kamilica i timijan

Stari Egipćani su znali da ova kombinacija ima jak protuupalni učinak. Čaj od kamilice i timijana smanjuje upalu desni i ubija bakterije u ustima koje mogu uzrokovati osjetljivost.

Luk

Luk ima antiseptička i antimikrobna svojstva koja mogu kontrolirati zubobolju. Može pružiti olakšanje od bolova i ubiti bakterije koje uzrokuju infekciju. Na prvi znak zubobolje, žvačite sirovi luk nekoliko minuta za ublažavanje bolova. Ako ga niste u mogućnosti žvakati, na mjesto boli stavite komadić sirovog luka.

http://kiwi.hr

Nema komentara:

Objavi komentar