nedjelja, 24. travnja 2016.

Hodanjem do zdravlja i vitkosti


Kada moramo otići do dućana, najlakša i najbrža opcija je sjesti u auto i odvesti se do njega. No nije i najzdravija. Svakodnevno hodanje, može učiniti vaš život zdravijim i boljim. Mnoge su prednosti svakodnevne šetnje, a mi vam donosimo neke od njih.

1 dan = 10.000 koraka

Prema Nacionalnom institutu za zdravlje (NIH), 10.000 koraka je minimum koji treba napraviti na dnevnoj bazi. Taj broj se izračunava na temelju svih zdravstvenih prednosti, a pomaže u jačanju srca i pluća. 10.000 koraka ne mora biti napravljeno odjednom. Raširite ih tokom dana kako bi si olakšali te hodajte kada god to stignete.

Poboljšava cirkulaciju i štiti srce

Poboljšavanje cirkulacije je posebno važno ako imate posao na kojem sjedite za stolom cijeli dan. U tom slučaju, cirkulacija u nogama je slaba, a najbolji način da to spriječite je šetnja. Time se smanjuje rizik od zdravstvenih problema kao što je duboka venska tromboza. Dobra cirkulacija pomaže da se poboljša protok kisika u sve dijelove tijela, tako da se osjećate budni i spremni za akciju. Hodanje također pozitivno djeluje na kardiovaskularni sustav i može smanjiti rizik od srčanih oboljenja.

Oblikuje bedra i stražnjicu

Svi želimo imati čvrstu stražnjicu i bedra. Određene vježbe koje možemo izvoditi kod kuće ili fitness, mogu dovesti do željenih rezultata. Ali važno je i redovito hodanje. Kada hodamo ili trčimo, mišići bedara i stražnjice se aktiviraju. To potiče njihovo učvršćivanje i kao rezultat daje lijepo oblikovanu stražnjicu. Samo hodanje, ne može dovesti do toga. Potrebno je puno vježbanja i tjelesne aktivnosti da bi se postigli željeni rezultati.

Dobro je za koljena

Ako volite trčanje, možda mislite da njime dobivate dovoljno navedenih prednosti. No, možete raditi štetu svojim zglobovima. Trčanje stavlja veliki pritisak na gležnjeve i koljena. Ovisno o tome kako trčite, pritisak može biti i na pete. No, hodanje uklanja taj pritisak koji imaju vaše noge i zapravo je puno bolje za koljena. Ali to ne znači da bi u potpunosti trebali prestati trčati. Samo razmislite trčite li ispravno i informirajte se. Uvijek vam ostaje i opcija o promjeni tjelesne aktivnosti.

Pomaže da se osjećate bolje

Hodanje je oblik blagog vježbanja, a bilo koja vježba je odlična za vaše tijelo. Pomaže vam da se osjećate bolje, te može pomoći u borbi protiv mentalnih bolesti poput anksioznosti i depresije.

Provodite vrijeme na svježem zraku

Još jedna pozitivna stvar hodanja je to što provodite vrijeme na svježem zraku. Kada izađete van u šetnju, tijelo dobiva više kisika. To odmah pomaže vašoj koncentraciji, te vam daje energiju za ostatak dana. Šetnja je odličan način za početak dana, jer smiruje i priprema vas za obavljanje svih poslovnih aktivnosti. Svježi zrak također će vam pomoći da se osjećate ugodnije i oslobodite od stresa.
http://kiwi.20minuta.hr/

Nema komentara:

Objavi komentar