ponedjeljak, 18. travnja 2016.

Himalajska sol: najzdravija sol na zemlji



U svakodnevnoj upotrebi najčešće koristimo kuhinjsku rafiniranu sol koja ne sadrži vrijedne tvari u sebi zbog procesa prerade. Sol je glavni izvor natrija koji može uvelike naštetiti organizmu. Povezuje se s visokim krvnim tlakom, bolestima srca i krvnih žila,  te bolestima bubrega i želuca.
Prekomjerni unos natrija je neizravno povezan s nastankom i razvojem drugihkroničnih bolesti: bolesti bubrega, dijabetesa tipa 2, osteoporoze i pretilosti. Čak i ako se u kuhinji koristi himalajska sol, ne smije se pretjerivati.

Ljekovita svojstva himalajske soli

Himalajska sol je najčišća sol na zemlji nastala prije nekoliko stotina milijuna godina. Sadrži 84 elemenata i minerala, između ostalog, kalcij, natrij, klor, fosfor, sumpor, magnezij, željezo, fluor, jod.
Himalajska sol pomaže u održavanju razine šećera u krvi, stimulira ravnotežu pH u stanicama našeg tijela i djeluje kao izvor mladosti, jer usporava proces starenja. Himalajska sol također regulira količinu tekućine u tijelu, pospješuje cirkulaciju i pomaže kod izlučivanja toksina iz tijela.
Ako se pomiješa s vodom, pomoći će regulirati krvni tlak i probavu. Osim toga, preventivno djeluje na pojavu određenih vrsta raka i pomaže u proizvodnji energije koju stanice trebaju da bi normalno funkcionirale. Njezini aktivni sastojci pomažu u održavanju zdravih kostiju i sprječavaju osteoporozu.
Pomoću himalajske soli možemo napraviti otopinu i upotrebljavati ju za čišćenje sluznice nosa za vrijeme prehlade.

Himalajska sol je korisna za mnoge stvari

Himalajska sol se u kuhanju može koristiti kao normalna sol. Teško da bi itko primijetio razliku u okusu hrane, koja je soljena morskom soli ili himalajskom soli.
Himalajska sol se koristi i u aromaterapiji, tako da joj se dodaju različita eterična ulja. Možete dodati 1-2 žlice himalajske soli u toplu kupku i uživati oko 20 minuta.
Također se može koristiti za piling, kako bi uklonili mrtve stanice kože i učinili ju glatkom i mekom. Himalajska sol ima blagotvoran učinak na kožu, te ju čini zdravijom i ljepšom.
Prije nekog vremena, pravi hit su postale himalajske solne svjetiljke koje imaju terapijski učinak. Blago svijetlo djeluje umirujuće i opuštajuće, pa je odlično za spavaću i dječju sobu. Prirodni je ionizator i energetski čisti prostor. Pozitivni učinci solne svjetiljke potiskuju nagle i negativne promjene u tijelu i na taj način pomažu u zaštiti tijela od raznih bolesti, uključujući i kronični umor.
http://kiwi.20minuta.hr/

Nema komentara:

Objavi komentar