četvrtak, 21. travnja 2016.

Nedostatak sna može uzrokovati debljanje



Osim tamnih krugova ispod očiju i značajanog nedostatka energije, postoji još jedan zbog kojeg je dobro pobrinuti se za dovoljno sna – obujam vašeg struka.
Po mišljenju znanstvenika, nedostatak sna je jedan od najčešćih uzroka neuspješnih pokušaja mršavljenja. Činjenica je da naše tijelo treba dovoljno kvalitetnog sna. Koliko je svakome pojedincu potrebno sna ovisi o puno faktora, no za većinu odraslih to je brojka od 7-8 sati.
S druge strane, nedostatak sna potiče glad i utječe na apetit, što može dovesti doprejedanja i viška kilograma.

Što se događa kada ne spavamo dovoljno?

Nedostatak san može smanjiti razinu leptina, hormona koji nam govori kada smo dovoljno pojeli i povećati grelin, hormon koji stimulira glad. To naravno može dovesti do prejedanja. Dnevni unos kalorija kod osoba koje pate od nedostatka sna se povećava za oko 300 kcal. Većina dolazi iz namirnica koje sadrže puno nezdrave masnoće.
Istraživanje, u kojem su sudionici 5 dana spavali manje nego inače, je pokazalo da dolazi i do povećanog unosa ugljikohidrata u organizam.  Svi sudionici su dobili 1 kilogram u tjedan dana.
Nedostatak sna ima i svoju drugu negativnu stranu. Kada smo budni do kasno i gledamo TV, velike su šanse da ćemo osjetiti glad i posegnuti za hranom. Najčešće su to nezdrave grickalice koje povećavaju ukupni dnevni unos kalorija. S druge strane, ako budemo čvrsti i ne jedemo ništa u to doba noći, ujutro ćemo biti „gladni kao vuk“ i naravno pojesti više nego inače.

Kako osigurati dobar san?

Postoji mnogo jednostavnih savjeta za dobar san. Jedan od njih je – smanjite unoskofeina. Kofein može utjecati na našu sposobnost da zaspimo i smanjiti kvalitetu sna. Izbjegavajte kavu ili pića poput crnog čaja i energetskih napitaka nekoliko sati prije spavanja.
Uzimajte više magnezija. Prema studiji objavljenoj u 2012. godini, magnezij pomaže smanjiti nesanicu i produljiti vrijeme spavanja.
Također smanjite unos alkohola. Iako alkohol može pomoći da brže utonete u san, nakon nekoliko sati djeluje kao stimulans i smanjuje kvalitetu sna.
Vježbanje tijekom dana pomaže da lakše zaspite noću. Također može povećati količinu vremena koju provodite u najdubljoj fazi sna. Dovoljno je 20-30 minuta dnevne aktivnosti koja će uvelike poboljšati kvalitetu sna.

Nema komentara:

Objavi komentar