utorak, 1. ožujka 2016.

Čišćenje organizma od nikotina – Savjeti i recepti


Svi pušači, ali i oni koji su nedavno ostavili duhan, trebalo bi što prije uvrste u jelovnik namirnice koje pomažu da se godinama nataloženi nikotin brže izbaci iz organizma. Poznato je i da ovisnicima od duhana nedostaju mnogi vitamini i minerali, jer pušenje negativno utječe na sposobnost njihove apsorpcije iz hrane.
borove iglice
Ova loša navika najviše utječe na smanjenje količine vitamina C i što je veći broj popušenih cigareta tijekom dana, ima ga sve manje u organizmu. Zato je pušačima potrebno dnevno 2.000 mg vitamina C, što može osigurati redovitim uzimanjem voća i povrća.

Europski stručnjaci su istražili da pušači koji povećaju unos voća i povrća, za 23 posto smanjuju mogućnost obolijevanja od raka pluća. Posebno pozitivan utjecaj na zdravlje duhanskih ovisnika ima korjenasto i lisnato povrće, kupus, bijeli i crni luk i gljive.

Hladnjak treba da se napuni namirnicama zelene boje kao što su špinat, peršin, kelj, brokula, blitva. One čiste tijelo od raznih kemijskih otrova iz okoline, smoga, nikotina, pesticida, teških metala, i veoma su korisne za detoksikaciju jetre. Osim toga, špinat i brokula obiluju folnom kiselinom koja se znatno brže troši iz organizma kod pušača.

Naranča

Nepušači bi uz doručak trebao popiju svježe cijeđeni sok od naranče, jer sadrži dosta vitamina C, koji organizmu daje potrebnu energiju. Vitamin C pomaže iu proizvodnji karnitina koji masnoće iz hrane pretvara u energiju. Pokazalo se i da kiselkasti okus ovog napitka najučinkovitije eliminira želju za prvom jutarnjom cigaretom.



Jabuka

Jedna jabuka na dan preporučuje se za zdravlje srca, ali kako ovo voće sadrži posebnu vrstu vlakana koja pomaže tijelu da se očisti od teških metala, preporuča se i za čišćenje organizma.

Limun

Limun oslobađa enzime koji pomažu u izlučivanju toksina i opskrbljuje tijelo neophodnim vitaminima A, E i C. Svako jutro prije obroka popijte čašu mlake vode sa sokom od jednog limuna i žličicom meda.

Kukuruz šećerac

Ova namirnica sadrži beta-kriptoksantin, snažan antioksidans, koji štiti pluća od karcinoma.

Zeleni čaj

Kod pušača stanice gube neophodnu vodu pa organizam mnogo brže dehidrira. Zeleni čaj je odličan izbor zbog svojih antioksidativnih svojstava. Pomaže u snižavanju razine šećera u krvi, a preporučuje se da se uzima po jedna šalica zelenog čaja ujutro iu podne. Ispijanjem većih količina poboljšat se limfna drenaža i izbacivanje nikotina iz tijela.

Đumbir

Ovo je, pored kurkume, jedan od najzdravijih začina. Pomaže u funkciji metabolizma, sudjeluje u oslobađanju tijela od toksina, naročito iz pluća i jača funkciju jetre. Dovoljno je da se komadić svježeg đumbira doda u sve glavne obroke, ili piti čaj od korijena ove biljke, što će poboljšati disanje.

Borove iglice

Čaj od borovih iglica tradicionalno se koristi za ispiranje usta i grla, a preporučuje se i kao napitak koji pomaže u borbi protiv raka pluća.

Mrkva

Nikotin uništava kožu i čini je suhom, a svježa mrkva će je najbrže obnoviti. Sadrži velike količine vitamina A, K, C i B koji su glavni “skupljači” ostataka nikotina. Možete u sokovniku da iscijedite jabuku, mrkvu i limun ili da je dodate u svaku salatu.

Nema komentara:

Objavi komentar