petak, 26. veljače 2016.

ČAJ OD ĐUMBIRA:Napitak koji će pročistiti tijelo u nekoliko gutljaja i pomoći kod mnogih bolesti

Đumbir poslastica i lijek

Imate li đumbir u kući, vaša probava reći će vam – hvala! Osim što blagotvorno deluje na raspoloženje i ublažava učinak stresa, đumbir je pravi melem za želudac i creva, a poznat je i kao lek protiv gripa i prehlade, mučnine, poboljšava cirkulaciju i podiže imunitet.

Pijete li đumbirov čaj, očistićete svoj organizam od otrovnog taloga koji se nakuplja u vašem telu.

Sastojci: 4 šolje vode, 2 komada svežeg đumbirova korena (5 cm debljine).

Dodaci po želji: med i kriška limuna.

Priprema: Ogulite đumbirov koren i narežite ga na tanke pločice. Stavite đumbir u kipuću vodu i kuvajte ga na laganoj vatri 15-20 minuta. Potom procedite čaj i dodajte med i limun po želji.
Đumbir ima još ljekovitosti i to:

-Ublažava mučninu
 Jedna od najpoznatijih prednosti čaja od đumbira jest ublažavanje mučnina. Šoljica čaja prije putovanja može spriječiti mučninu i povraćanje. Čaj od đumbira je odličan i za trudnice koje imaju problema sa jutarnjim mučninama. Bez straha popijte šolju čaja od đumbira čim osjetite prve znake mučnine. ----------

-Smanjuje nivo stresa
 Čaj od đumbira ima umirujuće djelovanje na tijelo i um. Može smanjiti nivo stresa i ublažiti napetost. Samo jedna šoljica čaja može značajno poboljšati raspoloženje. Ostavlja osjećaj svježine i smirenosti duže vrijeme. Kada ste pod stresom, nemojte posezati za nezdravim oblicima opuštanja, već popijte šolju čaja od đumbira koji dokazano smanjuje nivo kortizola u telu.

 -Poboljšava cirkulaciju
 Vitamini, minerali i amino kiseline u đumbiru će pospješiti cirkulaciju krvi i smanjiti rizik od nastanka bolesti srca i krvnog sistema. Đumbir će spriječiti nakupljanje plaka u arterijama i značajno smanjiti rizik od nastanka srčanog i moždanog udara.

 -Olakšava menstrualne tegobe
 Čaj od đumbira sa smeđim šećerom se u kineskoj tradicionalnoj medicini koristi za ublažavanje menstrualnih grčeva. Žene koje pate od jakih menstrualnih grčeva, mogu koristiti tople obloge sa čajem od đumbira. Umočite peškir u topli čaj i stavite na stomak. Ubrzo ćete primijetiti kako se mišići opuštaju, a bol smanjuje. 

-Pospješuje probavu 
Čaj od đumbira će značajno ubrzati rad probavnog sistema i pospješiti apsorpciju hranljivih materija. Takođe će smanjiti nadutost uzrokovanu brzim jedenjem i prejedanjem. Čaj od đumbira će regulisati apetit.

Nema komentara:

Objavi komentar