nedjelja, 28. veljače 2016.

KOJE NAMIRNICE NEBI TREBALI JEST PRIJE SPAVANJA

Manjak sna, jako loše utiče na naše zdravlje i svakodneven poslove koje obavljamo. Jedna hrana nam uzrokuje veliku pospanost, a opet druga, po našu žalost nesanicu. Ugalvnom je riječ o masnoj hrani, ona nam uvijek pravi problem oko ne spavanja, i odtavlja nas budnima duboko u noć. Ako se želite naspavati i konačno odmoriti, nemojte jesti ovih 10 namirnica prije spavanja.
Crveno meso
Crveno meso ima ogromnu količinu proteina i masnoća zbog kojih će naši probavni organi raditi naporno tokom cijele noći. Da biste došli u stanje dubljeg sna, svi tjelesni sustavi bi trebali raditi bez opterećenja, a meso je od svih namirnica najteže probaviti. Naravno, nema  potrebe da se odričete u potpunosti crvenog mesa jer je izuzetno bogato željezom i triptofanom, ali vam toplo savjetujemo da ga ne jedete prije spavanja.
Alkohol
Mnoge osobe su u zabludi ako misle da će od alkohola lakše zaspati. Istina, alkohol vas može uspavati, ali on ne dovodi do dugotrajnog i prijatnog sna. On poprilično ometa ritam našeg spavanja jer dovodi tek do plitkih faza sna od kojih nema puno koristi. Osim toga, zbog alkohola ćete se vjerojatno buditi nekoliko puta tokom noći. Stoga vam preporučujemo da ni u kom slučaju ne uzimate lakohol prije spavanja, ili da ga uzimate mislivši kako će vas upravo on uspavati.
Tamna čokolada
Trebate li dubok, miran san, tamna čokolada nije hrana koju trebate prije spavanja. Ona, baš kao i svaka čokolada, sadrži kofein i stimulanse kao što je teobromin, zbog kojeg srce ubrzano kuca. Ako baš morate pojesti nešto slatko, radije uzmite kockicu bijele čokolade.
Bijeli luk
Ukoliko imate bračnog druga, iz poštovanja prema njemu, nemojte uzimati bijeli luk zbog njegovog neprijatnog zadaha. No, bijeli luk će vam zadati i neugodnu žgaravicu, te želučane probleme ukoliko vam je želudac osjetljiv.
Žitne pahuljice
Žitne pahuljice pune su rafiniranog šećera i drugih ugljikohidrata. Zbog toga nivo šećera u krvi naglo skače, a to nije idealan način da se pripremite za spavanje. Ako morate nešto pojesti, uzmite žitarice punog zrna bez dodanog šećera.
Slatkiši
Nedavno itraživanje je utvrdilo da osobe koje su sklone jedenju slatkiša prije spavanja sklone noćnim morama. Stoga nemojte uzimati slatkiše prije spavanja, jer ćete imati nemiran san, a vjerovatno ćete slabo spavati tokom cijele noći.
Pizza
Masna pizza će zaposliti vaš želudac tokom cijele noći i neće vam dati mira, još kada na sve to pridodamo i paradajz koji ona sadrži, te masno meso, cijelu noć imat ćete žgaravicu i nećete moći spavati. MOžete uzeti jedan komadić pizze, to je uredu, jer nećete imati problema, ali sve preko toga, očekujte mučninu i žgaravicu tijekom noći..
Tjestenina
Opće je poznato da će nas tjestenina jao brzo zasititi, ali nemojte ju jesti prije spavanja, jer sve te masti i ulja će vam stvoriti salo. Ulje, sir, razni umaci, poprilično će opteretiti vaš stomak tijekom noći, te vam neće dati miran san. Tjestenina, će vam povećati i nivo šećera u krvi, tako da ćete i zbog toga buditi tokom noći.
Sladoled
Pun je raznih masti i šećera, tako da ćete pred spavanje dobiti nevjerovatan boost, te nećete moći zaspati. Od silne energije koju ćete dobiti od njega pred spavanje, umjesto da je trošite, sve to će se pretvoriti u salo, a kao što smo gore naveli, od slatkiša ćete imati i noćne more.
Celer
Iako izuzetno zdrava namirnica, ne preporučujemo da je uzimate prije spavanja. Celer je prirodni diuretik, tako da ukoliko ga uzmete, tokom cijele noći ćete morati ići u toalet, asve to će otežati vaše spavanje.

Nema komentara:

Objavi komentar