subota, 27. veljače 2016.

Svježi ili kiseli kupus štiti od raka dojke, sprečava avitaminozu…


Bilo da je svježi ili kiseli kupus, dobar je usvakom obliku, jer izuzetno zdrav. Obiluje mineralnim tvarima i kalijem koji potiče izlučivanje vode te liječi giht i reumu, a sumpor kupusu daje antiseptično djelovanje. I kupus i blagi rasol pomažu kod hroničnog zatvora.
Koji je kupus bolji – crveni ili zeleni? I jedan i drugi imaju puno vitamina C (koji se kuhanjem gubi), kalcija, fosfora, kalija, željeza, bakra, cinka, magnezija, sumpora, mliječne kiseline, karotena, vitamina E, K i B grupe. Samo u kiselom kupusu prisutan je i vitamin U, blagotvoran kod čira na želucu.
Stari ljudi znaju da se svježi i zdravi listovi koriste za obloge. Treba ih oprati, osušiti, ukloniti zadebljane dijelove, omekšati te prije stavljanja na bolno mjesto malo zagrijati. Listovi se učvrste zavojem. Oblozi pomažu kod bronhitisa i astme (treba ih držati preko noći), apscesa, čireva, dermatoza, rana, opeklina, uboda kukaca te modrica. Prije stavljanja obloga ranu ili čir očistite čajem od kamilice. Oblozi se stavljaju i na područje trbuha kod različitih bolova, upala i proljeva. Korisni su i kod upale maternice i preobilnih menstruacija.
Sok od kupusa
Čemu služi svježi sok od kupusa? Pomaže kod bronhitisa (pomiješan s medom), bolesti crijeva, čira na želucu, probavnih tegoba, kašlja, promuklosti, mamurluka, slabokrvnosti… Sok djeluje samo ako je svjež. Dobijemo ga tako da kupus (500 g) očistimo, naribamo, malo posolimo i stavimo da odstoji. Masu ocijedimo kroz dvostruku gazu i dodamo malo limunova soka. Uzima se između obroka.
Kako jesti kiseli kupus
Ipak imajte na umu da kiseli kupus treba češće jesti nekuhan. Kuhanjem gubi veći dio ljekovite mliječne kiseline te može izazvati plinove i grčeve. Kiseli kupus obiluje kalcijem. Nekuhan, odličan je i protiv avitaminoze, kod krvarenja sluznice i kože, a kod opće slabosti treba ga jesti svaki dan. Ljekovitiji je ako se pri kiseljenju doda grožđe, kriške jabuka, kukuruz, kumin, komorač te malo soli.

Nema komentara:

Objavi komentar