ponedjeljak, 29. veljače 2016.

Sanjate kako padate u snu – Evo zašto vam se to događa

Mnogo puta vam se dogodilo, da prije nego što zaspite čvrstim snom, imate naglo trzanje tijela i osjećate kako padate. Često vas to probudi, pa se onako pitate, zašto se to događa. Ovo su neki razlozi…
Ovaj fenomen, čak ima i svoje ime, a zove se ‘hipnagogičko trzanje’ ili ‘sleep starts’. To je nesvjestan mišićni trzaj, kada osoba pone tonuti u san. Hipnagogičko stanje i karakteriše se kao – tranzicijski period između budnosti i spavanja”, rekao je Karl Bazil, direktor Centra za poremećaj spavanja u Njujorku.
Pojedine osobe, ovaj trazj ne probudi, pa mu partner prepričava šta je bilo. Neke opet osobe, plaču i vrište od straha.
Još uvijek ne znaju tačan uzrok tog trzanja, ali vjeruju da u tom trenutku dolazi do neurološkog hrvanja između moždanog sistema koji želi da nas drži budnim i onog koji želi da zaspimo.
Tokom ovog stanja, mehanizam za spavanje dominira, i padamo u san, ali ovaj drugi mehanizam.
“Kada se uspavate mišići se opuste, ali onaj dio koji želi da budete budni povremeno pretjera sa svojom željom i onda dolazi do trzanja mišića”, istakao je Karl.
“To trzanje obično ništa ne znači, zato mu se ne pridaje toliko na značaju”, ističe Karl Bazil.
Ljekari kažu i da neke sitnice mogu da pogoršaju san, kao što je previše kofeina ili duhana, stimulativni lijekovi ili lijekovi koji imaju stimulativne kvalitete.
“Najčešći krivac bi bio kofein. Ako ljudima smeta to trzanje, kažem im da smanje unos kofeina, naročito u kasnim večernjim satima”, dodao je doktor Karl.

Nema komentara:

Objavi komentar