nedjelja, 28. veljače 2016.

Ove namirnice su najbolje za vaše oči, kožu, kosu i nokte

Želimo izgledati sjajno u svakome trenutku, ali to ne znači da bi trebali i gladovati i odricati se svega. Sve što trebate uraditi jeste da konzumirate prave namirnice, koje će vam pomoći da ostvarite svoj san. Namirnice koje ćemo vam predstaviti, više su nego odlične za vašu kožu i vaš ten, učinit će čuda za vašu kosu, koja će izgledati fenomenalno i što je najbitnije, bit će još zdravija. Zatim, vaši nokti će biti jaki i zdravi, te će odlično izgledati, i za kraj jedan od naših najbitnijih organa – oči, bez kojih bismo živjeli u mraku i ne bismo mogli vidjeti sve prirodne ljepote koje nas okružuju, i što je nama najbitnije, ne bi mogli vidjeti naše najmilije.
Oči
Ako želite sačuvati dobar vid – vrijeme je da se okrenete zelenom povrću. Špinat, tikvice, brokula i prokulica sadrže karotenoid pod nazivom lutein i pigment zeaksantin. Obje hranjive tvari brane naše ćelije od slobodnih radikala i doprinose sjaju očiju. Kako biste izvukli najbolje sastojke iz spomenutih namirnica – izbjegavajte njihovo prekuhavanje. Umjesto toga, kuhajte ih na pari. Povrće bogato antioksidansima i vlaknima sprječava pojavu napuhnutih podočnjaka.Koža
Ako vas muči ekcem, stručnjaci preporučuju redovnu upotrebu probiotičkih jogurta. Oni sadrže dobre bakterije koje doprinose zdravom izgledu kože. Masne ribe poput sardina i skuša sadrže omega-3 masne kiseline koje smanjuju upalu kože i hidratiziraju. One također doprinose elastičnost kože, sprječavajući nastanak bora. Bobičasto voće poput jagoda i borovnica sadrži fitonutrijenate koji uništavaju slobodne radikale skrivene u krvi, čuvaju nivo kolagena i jačaju oporavak kože. Kolagen čini kožu podatnom i glatkom.
Nokti
Kako biste izbjegli lomljenje noktiju, svakodnevno biste trebali konzumirati piletinu, puretinu, mlijeko, sir, kvasac, kikiriki, grah i cjelovite žitarice. Sjemenke bundeve su jedan od najsadržajnijih bezmesnih izvora cinka. Iapk, treba imati na umu da brojne vegetarijanske namirnice sadrže fitinsku kiselinu koja se veže uz cink, čineći ga nedostupnim za organizam. Kako biste omogućili njegovo što bolje iskorištavanje –nadopunite prehranu vitaminom C.
Kosa
Nemasno meso poput piletine i puretine osiguravaju organizmu visoku razinu proteina, neophodnih za rast i ljepotu kose. U ovu se grupu ubrajaju i bezmasni mliječni proizvodi poput obranog mlijeka, jogurta i svježeg sira. Ako volite jaja i ne patite od visokog holesterola, pojedite jedno žumance dnevno. Ono sadrži vitamin B-12 koji potiče rast kose i sprječava njen gubitak. I dok losos obiluje omega-3 masnim kiselinama, vitaminom B12 i željezom, kamenice sadrže cink koji potiče brži rast kose.

Nema komentara:

Objavi komentar