nedjelja, 28. veljače 2016.

Ova namirnica čuva mozak, popravlja kosti, vid i koncentraciju…


Zelena biljka, u našem narodu poznata kao blitva, odnosno BETA VULGARIS VAR CICLA :)). Izuzetno je djelotvorna u jačanju imuniteta i kompletnog organizzma, a savršena je kao diuretik. Blitva je lisntao zeleno niskokalorično povrće. Bogata je bitaminom B i C, i savršena je za odrđavanje tjelesne težine.
Blitva je jako korisno povrće, a njeni listovi su jako hranjivi, tako da često od nje pravimo supice i čorbice. Njeni listovi su krupni, i prilično mesnati, a stablo joj je jako malo. Priprema se kao špinat, iz čije porodice i potječe. Može se koristiti i kao salata, a pogodna je za pravljenje i sarmice.
Bogata vitaminima
Blitva je izuzetno djelotvorna za podizanje imuniteta, a predstavlja i savršeni diuretik. Spada u niskokalorične namirnice, kao i svo lisnato povrće. Smatra se idealnom namirnicom za održavanje tjelesne težine. Izuzetno je bogata vitaminom C, ali i B, kao i karotinom. Također sadrži i magnezijum, željezo, kalijum, mangan, kalcijum, a posjeduje i zavidnu količinu ugljikohidrata, proteina, celuloze i biljnih ulja.
Odlična za probavu
Celulozna vlakna su važna jer za sebe vezuju višak vode i otrovne sastojke, ubrzavaju prolaz hrane kroz crijeva i otklanjaju tegobe prilikom varenja.
Dobra za krv, mozak i kosti
Blitva je izuzetno dobra za otklanjanje nervoze i jačanje koncentracije. Osim toga, jača krv djelujući na stvaranje crvenih krvnih zrnaca, jača kosti i štiti kompletnu sluzokožu tijela.
Blitva je antibiotik
U narodnoj medicini listovi blitve koriste se za oblaganje rana, a čorbice od blitve se daju onima koji boluju od upale bešike i bubrega. Kuhana blitva sa nasjeckanim bijelim lukom koristi se kao antibiotik, a ako se doda i peršun, pospješuje izlučivanje mokraće i čisti krv.
Dobra za oči
Karakteristični sastojci blitve su i lutein i zeaksantin, koje često nazivaju i vitaminima za oči. Oni spadaju u grupukarotenoida i povoljno djeluju na mrežnjaču oka, sprječavajući makularnu degeneraciju, koja je, inače, povezana sa starenjem, a u svijetu najčešći uzrok sljepila. Istovremeno, čuvaju i ćelije epitela koji je odgovoran za dobar vid.

Nema komentara:

Objavi komentar