srijeda, 2. ožujka 2016.

Imaginarni prijatelj-izmišljeni prijatelj koji živi u dečjoj mašti, nekada su prikazivani u negativnom svetlu, misleći da dete ima problema sa komunikacijom.


Nova istraživanja pokazuju suprotno.Deca koja u svojim maštama imaju imaginarnog prijatelja  stvorili su bogat rečnik i kreativnost.

Sa imaginarnim prijateljem bolje nose sa emocionalnim situacijama.U različitim prilikama sceniraju svoju fantaziju bez štetnih posledica.

Sadašnja istraživanja govore da imaginarni prijatelj može biti istog pola kao i dete, ili je igračka, meda, lutka, zmaj, uzrast je izmedju 3-9 godina.To su deca provordjeni ili jedinice i veoma su kreativni.

Roditelji su često zabrinuti zbog izmišljenog prijatelja, ako saznaju misleći da ne provode dovoljno vremena sa detetom ili greška negde u odgoju.Najbolje je od strane roditelja prihvatiti ovu maštariju bez zabrinutosti.

Bez obzira na uzrast i deca imaju tajne, koje ponekad ne žele da podele sa roditeljima.Lakše im je reći izmišljenom prijatelju.Od strane roditelja dete treba posmatrati, pratiti u razvoju.Može da se primeti da za neku krivicu krivi imaginarnog prijatelja jer nije spremno da preuzme odgovornost.

Zato u takvim situacijama roditelj treba da preduzme sledeće stavove:


-upišite dete u vrtić ili u predškolsku ustanovu, da dete bude u redovnoj interakciji sa drugom decom.


-za imaginarnog prijatelja nemojte reći, da ne postoji, saslušajte dete ako priča i ako ga opisuje vi kao roditelj još povežite priču koje osobine tog prijatelja mu se dopada.


-ne treba dozvoliti detetu da kivi imaginarnog prijatelja, već da na sebe preuzme odgovornost.



Uglavnom deca prerastu imaginarnog prijatelja do 7-9 godina nekad i ranije.To je faza emocionalnog sazrevanja deteta. 

Nema komentara:

Objavi komentar