srijeda, 9. ožujka 2016.

Ljekovita svojstva jagorčevine


Ljekovita svojstva jagorčevine: Još je Kneip cijenio jagorčevinu kao vrlo dobar lijek kod reumatskih tegoba i tegoba respiratornih organa. 
Kod nas razlikujemo tri vrste jaglaca koji se razlikuju u odnosu na običan jaglac (Primula vulgaris), a to su:
1) Primula veris – jagorčika ili rani jaglac (cvjetovi su tamno žuti, a listovi s donje strane zeleni – pustenasti) 
2) Primula columnae (cvjetovi tamno žute boje, a listovi s donje strane dlakavi)
3) Primula elatior – visoki jaglac (cvjetovi blijedo žuti, a listovi s donje strane uz žile dlakavi). Kod ovih vrsta za razliku od običnog jaglaca cvjetovi su smješteni na produženoj stabljici, na kojoj su smješteni cvjetovi nagnuti na jednu stranu, koji tvore štitasti cvat. Listovi tvore rozetu, mesnati, duguljasti te naborani i nazubljeni nepravilno. Plod je tobolac. Cvate od veljače do svibnja. Aromatičnog je i ugodnog mirisa cvjetova a okus cvjetova je slatkast. Korijen kad se osuši miriše po anisu.


Obični jaglac raste skoro svuda
 P. Columnae na brdsko-planinskom području, pred planinskim područjima,
 P. Veris na sunčanim obroncima, livadama, šikarama itd.


Branje i prerada: Beremo mlade listove i cvjetove za pripremu raznih proljetnih salata, a za lijek i sušenje rabimo korijen, list i cvijet. 

Cvijet sušimo na toplom i prozračnom mjestu i to brzo, dok korijen i list možemo sušiti i duže (korijen sušimo tako da ga nanižemo na konac i objesimo na toplom i prozračnom mjestu). 

Korijen i listove beremo prije cvatnje kao i iza cvatnje. Važno je napomenuti da cvjetove beremo za sunčanog vremena.


Oficijalna medicina rabi korijen jagorčevine kao izvrstan prirodan ekspektorant (sekretomotorički i sekretolični djelovanje te se primjenjuje kod bronhitisa, katara – sluzi dišnih puteva, kašlja, prehlade, te tegobama sa dišnim organima).


Zapadna medicina korijen jagorčevine naziva i korijenom za paralizu (Radix paralyseos) te korijenom za artritis (Radix arthritica).

Ljekovito djelovanje jagorčevine:
Pučka medicina rabi cvjetova jagorčevine za liječenje:
– bubrežnih i mokraćno urinarnih tegoba (diuretik, sekretolik – katarik i antiseptik)
– reume (dugotrajnim pijenjem čaja smanjuju se bolovi u zglobovima)
– gihta
– slabe živce
– migrene – glavobolje, a korijen za tegobe:
– srca (lupanje srca, slabo srce itd)
– navalu krvi u glavu, nesanice (uz cvjetove jagorčevine (uz cvjetove jagorčevine dodamo cvjetove lavande, gospine trave, šišarke hmelja)
– raznih živčanih tegoba
Proljetni čaj za detoksikaciju
Proljetni čaj za detoksikaciju cijelog organizma uz jagorčevinu (cvijet i korijen) sadrži i mlade listove breze ( beru se u isto vrijeme), mlade listove koprive, maslačka list i korijen, trputca – bokvice itd. Među poznatim ljekovitim vinima nalazi se i vino od cvjetova jagorčevine, koje je poznato pučko sredstvo za jačanje slabog srca koje izvrsno okrepljuje.

Nema komentara:

Objavi komentar