utorak, 8. ožujka 2016.

Nikada ne treba Podgrijati ove namirnice! Možete dobiti trovanje!

Brzi tempo života odražava i u hrani koju jedemo. Mi često moramo podgrijati već pripremljene hrane, što je praksa koju treba izbjegavati kada je riječ o proizvodima koji postaju toksični tijekom procesa. 
Tijekom ponovnog zagrijavanja neki proizvodi će promijeniti svoju strukturu, gube nutritivna svojstva, pa čak i postati otrovne.



GljiveGljive je najbolje jesti gljive odmah nakon njihove pripreme, i ako postoji neki od njih napustili, bolje je da ih konzumirati hladne. Isto vrijedi i za juhe, variva i rižota s gljivama. Tijekom njihovog ponovnog zagrijavanja dođe do promjena u svojstvima proteina, pa čak i na okus same hrane. Oni tada mogu izazvati različite probavne probleme, i gube zdravlje

 PiletinaPromjena u strukturi proteina koji se odvija tijekom ponovnog zagrijavanja gljiva vrijedi i za meso, kao dobro. Dakle, ponovno zagrijavanje na visokim temperaturama ne preporučuje, pogotovo kada je u pitanju pilećeg mesa koje sadrži više bjelančevina nego crveno meso. Ako još uvijek se odlučite za to, bolje podgrijati meso na nižim temperaturama i na duže vrijeme.

Krumpir Krumpir su vrlo-prehrambene hrana koja ne bi trebala biti dogrijava jer tada gubi većinu svojih svojstava, pa čak i postaje toksičan. Jesti odmah nakon pripreme ili hladnoće, kada je postotak škroba u njemu je najviša (i škrob sama je glavni razlog zbog kojeg smo osjećaj sitosti). Ako se pripremaju hranu za nekoliko dana unaprijed odvojiti krumpir i kuhajte ga dodatno. 

Špinat Špinat je hrana s visokim postotkom nitrata, koji s podgrijavanja postanu nitrite. Oni mogu izazvati rak u ljudskom organizmu, a to je razlog zašto vrlo je savjetovano za špinat da se jede isključivo svježe, odnosno, odmah nakon kuhanja.

 Repe Repe također sadrže nitrate koji je sa podgrijavanja postanu iznimno štetno. To ne znači da ne možete jesti repu dan poslije, već samo da ne bi trebalo ih podgrijati.

CelerCeler, koja se obično koristi za juhe, uvijek treba uzeti nakon kuhanja, zajedno s mrkvom. Ona također sadrži nitrate. Možete zagrijati juhu, ako ste prethodno uklonili celer i mrkvu.  Jaja Jaja su vrlo rizično hrana za podgrijavanje. To je hrana koja postaje toksičan prilikom izlaganja visokoj temperaturi. To se ne odnosi na jela u kojima su jaja pomiješana s umacima, kao bešamel, ali jela s kuhanim ili pečenim jajima poput musake.

Nema komentara:

Objavi komentar